Hlavní obsah

Semafor bezpečných zemí. Všechny sousední státy vláda vybarvila zeleně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Čeští občané mohou nyní bez negativního testu na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko. Musí se ale do 48 hodin vrátit zpět.

Článek

Vláda schválila systém označující země bezpečné pro cestování. Na twitteru o tom informovali ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Mezi zeměmi s nízkým rizikem nákazy jsou všechny sousední země, tedy Německo, Rakousko, Slovensko a Polsko. Zelenou barvou vláda označila také Island, Norsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Maďarsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Slovinsko, Chorvatsko, Rumunsko, Bulharsko, Řecko a Kypr.

„Do zeleně a oranžově označených zemí mohou Češi cestovat bez omezení při návratu zpět. Test však bude vyžadován při cestě z červeně označených zemí. Cizinci přijíždějící do ČR se budou prokazovat testem při cestě z oranžových a červených zemí,“ napsal Vojtěch.

Ministerstvo zahraničí už nyní na svých internetových stránkách pravidelně zveřejňuje informace o cestování do jednotlivých zemí po celém světě.

Nový systém vychází z hodnocení epidemiologických kritérií pro každou zemi, spolupracovali na něm experti z ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí i hygienici. Systém je označován za semafor podle barev, které by byly jednotlivým zemím podle závažnosti tamní koronavirové situace přidělovány.

Zelenou dostaly bezpečné země, do kterých i ze kterých by mohli lidé jezdit bez testování i bez uvádění důvodů k cestování. Systém by měl být podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) flexibilní, bude se vyvíjet podle epidemiologické situace ve světě.

Jedná se o Polsku a Kanárských ostrovech

Otevření bezpečných zemí by mělo nastat v polovině června. Petříček očekává, že mezi ně budou patřit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, s velkou pravděpodobností předpokládá i Německo. Z turistických destinací zmínil Slovinsko, Chorvatsko, Řecko a možná Bulharsko. Ministr by byl rád i za Polsko, podle něj ale není jasný termín, kdy bude Polsko připraveno se otevírat.

S Chorvatskem počítá jako s destinací také dopravce RegioJet. OD konce června chce nabídnout přímý vlak z Česka právě do této balkánské země. „První spoj by předběžně měl vyjet 30. 6. 2020 - jezdit by měl v obou směrech minimálně 3× týdně s příjezdy do Chorvatska vždy ve středu, v sobotu a v pondělí. V provozu by měl být přes celé léto až do druhé poloviny září,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Vlak by měl nabírat cestující v Praze, Pardubicích a Brně. Cena jízdného zatím není známa. Nabídku zpřesní RegioJet v nejbližších dnech.

Tisková konference vlády Video: ČTK, ČTK

„V Chorvatsku by pak cestující měli mít možnost využít speciálních návazných autobusů pro rozvoz přímo do míst jejich dovolených na chorvatském pobřeží,“ doplnil Ondrůj.

Petříček neočekává, že by do začátku července vláda doporučila českým turistům cesty do Španělska, dovede si ale představit, že budou moci navštívit třeba Kanárské ostrovy nebo Baleárské ostrovy, které patří ke Španělsku.

Zároveň zmínil potřebu s dalšími zeměmi EU jednat o otevření evropských hranic pro země, ve kterých byl průběh epidemie klidný. Zmínil například Jižní Koreu nebo Japonsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované