Hlavní obsah

Semennou banku na Špicberkách čeká rekonstrukce. Loni uchovávaný poklad ohrozil tající permafrost

Norská vláda investuje do globálního úložiště semen 13 milionů dolarů.Video: Reuters

 

Reklama

Norská vláda plánuje investovat třináct milionů dolarů do rekonstrukce globálního úložiště semen na Špicberkách. Úložiště má za úkol uchovat semena rostlin pro případ přírodních nebo člověkem způsobených katastrof. V minulém roce do něj ale kvůli nezvykle vysokým teplotám natekla voda.

Článek

Globální úložiště semen na Špicberkách se dočká rekonstrukce v hodnotě třinácti milionů dolarů. Investici plánuje norská vláda, která středisko financuje. Součástí plánu je vybudování nového přístupového tunelu, kontrolní budovy, která bude mít za úkol chránit dodávky elektrické energie a chod chladicích jednotek.

Úložiště nabízí všem světovým státům možnost uložit vzorky semen a v budoucnu je má ochránit od globálního oteplování, nukleární války a dalších katastrof způsobených přírodou nebo člověkem.

Rekonstrukce čeká středisko po deseti letech jeho existence. Samotné vybudování Norsko přišlo na necelých šest milionů dolarů.

Usnesení norské vlády přišlo necelý rok poté, co do objektu kvůli nezvykle vysokým teplotám pronikla voda. Zapříčinilo to tání okolního permafrostu. Uložená semena voda nepoškodila, vedení projektu ale situaci vyhodnotilo jako výrazné varování. „V našich plánech jsme nepředpokládali situaci, kdy by permafrost z oblasti zmizel,” řekla pro The Guardian mluvčí vládního programu Hege Njaa Aschim.

Špicberské středisko leží poblíž města Longyearbyen přibližně napůl cesty mezi norskou pevninou a severním pólem. Semena jsou uložena bezmála 120 metrů pod zemí v prostorech bývalého dolu a za pomoci chladicích boxů jsou udržována při teplotě minus 18 °C.

Semena mají v mrazu a se značně omezeným přísunem kyslíku přežít v průměru desítky let. Postupně však ztratí schopnost rozmnožování se, proto jsou průběžně nahrazována nově vypěstovanými vzorky.

Podle OSN je na celém světě více než 1700 bank, které schraňují vzorky rostlin. Norsko jich má takřka jeden milion. Jeden vzorek se pak sestává z přibližně 500 semen.

Důležitost podobných projektů se ukázala už v posledních letech. Semena odebraná ze Špicberků v roce 2015 pomohla s úspěšnou obnovou zemědělských regionů ve válkou zasažené Sýrii. V roce 2017 se do semenné banky ze Sýrie vrátil nový vzorek z úspěšně vypěstovaných rostlin.

Reklama

Doporučované