Hlavní obsah

Semetkovský: Drony čeká boom jako internet v 90. letech

Rozhovor s Ladislavem Semetkovským, generálním ředitelem firmy Primoco.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezpilotní letectví může napodobit růstový příběh internetu a české proexportně orientované firmy by si měly chodit pro peníze na pražskou burzu, říká Ladislav Semetkovský, generální ředitel a zakladatel společnosti Primoco. Ta s bezpilotními letouny úspěšně oslovuje nejen zákazníky, ale i drobné investory.

Článek

Společnost Primoco UAV SE vyrábí středně velká, plně autonomní bezpilotní letadla s použitím vlastních komponentů. Stroje se vyznačují délkou letu až 10 hodin při rychlosti 100 až 150 kilometrů za hodinu, vzletovou hmotností až 150 kilogramů a užitnou hmotností nákladu až 50 kilogramů.

„Jedná se o první bezpilotní letadlo střední velikosti, plně testované, certifikované a licencované k provozování v civilním vzdušném prostoru v České republice a EU,“ zdůrazňuje konkurenční výhodu Semetkovský.

„V současnosti vyrábíme jeden letoun týdně, ale v budoucnu by to mohl být i jeden denně,“ predikuje růst své firmy muž, který svou společnost dovedl na trh START pražské burzy.

Společnost za rok 2018 vykázala tržby 27,53 milionu korun, což znamenalo prudký meziroční nárůst z 1,15 milionu korun. Letos by firma mohla uzavřít zakázky v hodnotě zhruba miliardy korun, z čehož by do tržeb mohlo jít přes 280 milionů.

Druhá část rozhovoru s Ladislavem Semetkovským z firmy Primoco UAV.Video: Seznam Zprávy

Byznysové příležitosti hledejte v Rusku

Hlavními trhy, na které Primoco obchodně cílí, jsou Střední východ, Afrika, Asie a Jižní Amerika. Letos by firma také měla dokončit certifikaci bezpilotního letadla pro ruský trh a v příštím roce tam začít s monitoringem ropovodů a plynovodů.

„Je jednodušší vstoupit a být úspěšný na ruském trhu než v USA,“ popisuje své podnikatelské zkušenosti Semetkovský. Podnikatelům ale radí, aby měli v začátcích působení v Rusku hlavně dostatek trpělivosti a financí.

Ruský pracovní trh trpí podle Semetkovského větší fluktuací pracovníků, a to především ve velkých městech, jako jsou Moskva nebo Petrohrad. Proto dává větší smysl najímat lidi z regionů, kteří jsou jako zaměstnanci stabilnější a pro zaměstnavatele i levnější.

Drony (nejen) pro české investory

Akcie firmy Primoco UAV SE se od roku 2018 obchodují na trhu START, kterým se snaží pražská burza přilákat malé a střední perspektivní české firmy.

„Vstup na START zvýšil naši kredibilitu. Bylo atraktivní se přidat mezi další ve světě obchodovatelné společnosti v této výrobní kategorii,“ vysvětluje důvody vstupu na pražskou burzu Semetkovský.

Primoco se považuje za růstovou společnost nespekulativní povahy a oslovuje především kvalifikované investory, kteří uvažují o investici na minimálně tři až pět let. „Dlouhodobě očekáváme zhodnocení akcií firmy a od letošního roku plánujeme vyplácet dividendu,“ popisuje důvody, proč se zajímat o akcie firmy Primoco, její generální ředitel.

Polovinu zisku se bude firma snažit vrátit akcionářům a druhou polovinu použije na další rozvoj. „Každý výrobce letadel má vlastní tovární letiště, ale my jsme je dlouho neměli. Tento hendikep byl ale letos smazán nákupem letiště Písek-Krašovice, kde také hodláme vybudovat vývojové a tréninkové centrum,“ říká letecký nadšenec Semetkovský.

„Jsme na počátku bezpilotního letectví, které lze přirovnat k internetu před 25 lety. Proto tento segment nabízí opravdu velké možnosti růstu,“ uzavírá Ladislav Semetkovský.

Reklama

Doporučované