Hlavní obsah

Sen o NHL se Přibylovi rozplynul. Myšlenky na konec kariéry hodil za hlavu a zkusí restart tam, kde začínal

Rozhovor s hokejistou Danielem Přibylem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

NHL mu nevyšla, hokejový útočník Daniel Přibyl se po dvouletém angažmá na farmě Calgary Flames vrací tam, kde s velkým hokejem začínal. V nové sezoně znovu oblékne dres pražské Sparty.

Článek

Psal se březen 2016 a Daniel Přibyl měl formu jako nikdy dříve. S koncem základní části hokejové extraligy nasbíral 45 kanadských bodů a mezi ostatními hráči skončil druhý. Lepší byl už jen Roman Červenka, tehdy v dresu Chomutova. Ze spolupráce s Jaroslavem Hlinkou na křídle elitní formace pražské Sparty těžil celý tým, Pražané šli do play-off ze druhého místa a brousili si zuby na mistrovský titul, první od roku 2007.

Ve čtvrtém zápase semifinálové série s Plzní ale přišel problém. Přibyl si poranil koleno a sezona pro něj skončila. Zbytek vyřazovacích bojů pak sledoval z tribuny, finále pak jen přes internet - z Kanady.

Kolem Přibyla kroužily zámořské celky, nejhlasitější zájem projevil tým Calgary Flames, a to i přes zraněné koleno, které vyžadovalo delší léčbu. Flames s tehdy třiadvacetiletým forvardem podepsalo dvouletý kontrakt.

Vysněného startu se šikovný křídelník v první sezoně v zámoří nedočkal, skončil na farmě v kalifornském Stocktonu, kde nakonec odehrál 33 zápasů s bilancí pěti gólů a deseti asistencí. Pak ale přišla další zranění, poraněná kyčel, otřes mozku, a obnovení zranění kolene.

Místo v sestavě Flames tak nepřišlo ani ve druhé sezoně. A co hůř - Přibyl neodehrál ani jediné utkání na farmě. Stockton je navíc město s vysokou kriminalitou, střelba je tam na denním pořádku, což na psychice zraněnému hokejistovi z Evropy určitě nepřidalo.

„Před sezonou přišli do kabiny policisté a řekli nám, kterým oblastem se vyhýbat,” říká Přibyl o prvních zkušenostech s kalifornským městem. A i když ke slunnému státu obecně patří procházky po pláži, ve Stocktonu se to „úplně nehodilo”.

Frustrující chvíle na hotelovém pokoji donutily Daniela přemýšlet o budoucnosti, pohrával si dokonce i s myšlenkou ukončení profesionální hokejové kariéry. Dnes je ale všechno jinak, Přibyl už trénuje a ve druhé polovině května už s úsměvem pózoval v dresu s číslem 74 na zádech a rudým eskem na prsou.

Se Spartou podepsal roční smlouvu, s Jaroslavem Hlinkou si už ale nezahraje, dlouholetá opora Pražanů po konci posledního ročníku pověsila brusle na hřebík, na Přibyla se ale těší celá řada jeho bývalých spoluhráčů ze Sparty i ze sparťanské juniorky. Pokud se mu už budou vyhýbat zranění, rád by se vrátil do formy z roku 2016.

Při srovnání tří posledních hokejových sezon by se chtělo říct, že smůla Daniela Přibyla a neúspěch pražské Sparty v hokejové extralize jdou tak nějak ruku v ruce. Teď se ale tyhle dva objekty znovu spojují a vzájemná synergie by mohla fungovat, tak jako dříve! To vše pod taktovkou nového kouče Uweho Kruppa.

Reklama

Související témata:

Doporučované