Hlavní obsah

Lidovci vyrazili do boje o Senát. Neúspěšný prezidentský kandidát Fischer zkritizoval Zemana

Tisková konference lidovců.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

KDU-ČSL představila kandidáty do Senátu.

Článek

Za KDU-ČSL se chce do horní komory parlamentu dostat i překladatel a bratr Tomio Okamury Hayato.

„Snažím se být každý den při volební kampani mezi lidmi a budu v tom pokračovat,“ říká Okamura. Pro něj je prý zásadní bezpečnost. „Jsem zároveň i symbolem, protože jsem bratr Tomia, protože jsem prozápadní, proevropský,“ doplnil Okamura.

O senátorské křeslo ale bude bojovat i předseda lidovců a poslanec Pavel Bělobrádek. Kampaň lidovců nese název „Senát jim nedáme”.

"Těm, kteří chtějí destruovat demokracii. Těm, kteří mají parlament za žvanírnu a nechtějí diskutovat,” vysvětlil Bělobrádek, komu nechce „dát Senát”. „Chceme zabránit některým nápadům, které považujeme za nebezpečné pro další vývoj České republiky,” pokračoval šéf lidovců.

Do Senátu se za KDU-ČSL bude chtít dostat i neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer, který v letošním prvním kole prezidentské volby obsadil třetí místo s 10 procenty hlasů. „Není jedno, na jakých ideálech postavíme naši zemi,“ začal svůj proslov Fischer, kterého kromě lidovců podporuje i ODS, TOP 09 a STAN.

Během svých slov Fischer zkritizoval jednání současné hlavy státu, prezidenta Miloše Zemana. Kandidát do Senátu nechápe, proč prezident neodjel na Valné shromáždění OSN do New Yorku, aby obhajoval plán řešení migrační krize, který se týká severu Afriky. „Jeho mluvčí řekne, že už bylo všechno řečeno. Nebylo,“ myslí si Fischer.

Senátorský post bude za lidovce obhajovat Jiří Čunek. „Já končím 12. rok v Senátu. Ta moje kampaň je každodenní práce. Speciální kampaň pro volby nepřipravuji,“ míní Čunek s tím, že podle svých slov „nejde do voleb s něčím speciálním, ale se svojí tváří a s tím, co už udělal“.

Senátory se v jiných obvodech a v jiných barvách chtějí stát i další prezidenští kandidáti: Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Jiří Hynek a Petr Hannig.

KDU-ČSL do podzimních voleb staví 12 kandidátů do Senátu a tři další podporují lidovci spolu s dalšími stranami.

Reklama

Doporučované