Hlavní obsah

Senát nejspíš povede Jiří Růžička, Starostové jeho nominaci už odsouhlasili

Foto: Seznam, Seznam Zprávy

Senátor Jiří Růžička se s vysokou pravděpodobností stane novým předsedou horní komory.

Reklama

Nástupce Milana Štěcha na postu předsedy Senátu se rýsuje. Podle informací Seznamu klub Starostů schválil jméno svého kandidáta.

Článek

Senátor a bývalý ředitel prestižního pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička bude s největší pravděpodobností novým předsedou Senátu. Prestižní post druhého nejvyššího ústavního činitele by tak připadl klubu Starostů a nezávislých, který Růžička reprezentuje.

To, že ho do funkce skutečně nominují, Seznamu Růžička potvrdil v úterý večer. „Výzvy se mají přijímat,“ odpověděl na otázku, zda na nabídku kývl.

Seznamu informaci opatrně potvrdil i šéf senátorského klubu Jan Horník. „Už v minulosti jsme se dohodli, že to bude pan Růžička, pokud budeme nominovat svého kandidáta na šéfa Senátu,” řekl Horník. „Ještě ale nechci říkat, že to tak opravdu dopadne,“ přidal však dovětek s vysvětlením, že se během úterního dne situace významně posunula a Růžičkovu definitivní kandidaturu musí znovu probrat s celým klubem.

Původně to přitom vypadalo, že senátoři Starostů a nezávislých ve svých řadách adepta do křesla šéfa Senátu nenajdou. Jak Růžička, tak další z možných kandidátů Zdeněk Linhart totiž původně takovou variantu odmítali.

Zatímco Linhart na svém stanovisku trval, Růžička změnil názor. „Senát by podle mě měl fungovat konsenzuálně. A pokud se na tom ty kluby shodnou, tak je to pro mě dobrá zpráva v tom smyslu, že Senát může fungovat jako celek.  Že se shodneme, že chceme být například silným partnerem Sněmovny, a to můžeme být jedině tehdy, když budeme mít jednotný názor alespoň na předsedu,“ vysvětlil, co ho nakonec přimělo původní odmítavé stanovisko přehodnotit.

Stalo se tak poté, co ODS v úterý oznámila, že nebude za každou cenu na postu šéfa Senátu trvat. „Nebudeme za každou cenu bojovat o to, abychom měli předsedu Senátu či to či ono místo v jeho orgánech,“ potvrdil šéf strany Petr Fiala s tím, že prioritou pro občanské demokraty bude efektivní fungování horní komory.

Klub ODS po úterním vstupu senátorů Ivo Valenty a Jaroslava Faktora vyrovnal co do počtu právě klub Starostů a nezávislých. Oba nyní mají 18 senátorů, nejvíce ze všech partají v horní komoře a oba tedy mají podle nepsané zvyklosti právo na šéfa horní komory.

ODS ale potvrdila, že pokud nenajde pro svého nominanta, stávajícího místopředsedu Jaroslava Kuberu, dostatečnou podporu, je ochotna právě pro kandidáta Starostů hlasovat. „Cítil jsem z našeho klubu velkou vůli se dohodnout. Pokud klub STAN svého kandidáta navrhne, tak my říkáme – ano, jsme ochotní ustoupit a podpoříme ho,“ potvrdil šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Letos sedmdesátiletý Jiří Růžička působí v Senátu dva roky, je místopředsedou výboru pro vzdělávání a vědu. Zvolený byl jako nestraník na kandidátce TOP 09 a STAN v Praze 6, kde sídlí i gymnázium, v jehož čele od roku 1990 až do letošního září stál.

V letošních komunálních volbách také získal post zastupitele šesté pražské části.

Podívejte se, jak se vyvíjela debata o tom, kdo může být šéfem Senátu. Například bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované