Hlavní obsah

Senát o dlužnících i dálničních známkách, tendr na daňový portál nebude a rok od pádu janovského mostu

Polední zprávy ze středy 14. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:39 – Senát o dlužnících i dálničních známkách

Nalepovací dálniční kupony mohou už brzy nahradit elektronické známky. Vláda se změnou počítá od roku 2021, návrh ale nejdřív musí projít horní komorou Parlamentu. Jednání senátu od dnešního rána sleduje reportérka Daniela Brodcová.

02:36 – Hraboši přidělávají starosti sadařům

Zemědělci dál nemůžou plošně používat jed Stutox II proti přemnoženým hrabošům. Pozastavené je totiž povolení pro plošnou aplikaci. Hraboši přitom kromě polí dělají starosti taky sadařům. Útočí na mladé stromky a ohrožují úrodu. Podle zemědělců se hlodavci na podzim přesunou z polí do zahrad a domů.

04:31 – Tendr na daňový portál nebude

Na portál MOJE daně – pro vkládání daňových přiznání online – se tendr znovu vyhlašovat nebude. Generální finanční ředitelství jeho vybudování přidalo k zakázce na provoz daňového informačního systému ADIS. Exkluzivní postavení má v tendru firma IBM. Toho, že by zakázka kvůli tomu mohla skončit u antimonopolního úřadu, se ministryně financí Alena Schillerová nebojí.

05:39 – Česká ekonomika mírně zpomalila

Česká ekonomika i dál roste. Růst ale zpomalil, meziročně klesl z dvou celých osmi desetin procenta o desetinu. Ve světle výhledu recese v Evropě, neřízeného Brexitu nebo americko-čínské obchodní války, ale jde podle ekonomů o úspěch. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu, který zveřejnil hodnotu hrubého domácího produktu. Ostatní Evropské státy se naopak blíží k záporným číslům, tedy ke zpomalování. Česko zachraňují hlavně domácnosti a jejich nákupy, ale stále ještě i vývoz.

06:17 – Dánsko se omluvilo obětem zneužívání

Desítky let po traumatizujících zážitcích přišla omluva. Dánské děti v letech 1945 až 1976 čelily v dětských domovech sexuálnímu zneužívání, bití i lékařským pokusům ze strany vychovatelů. Premiérka Mette Frederiksenová se dnes za celé Dánsko obětem omluvila, stát podle ní selhal jako dohlížitel na výchovu dětí.

06:42 – Rok od pádu janovského mostu

Rok od pádu mostu v italském Janově. Při tragédii tehdy zemřelo 43 lidí. Na místě se dnes dopoledne sešli pozůstalí i stovky dalších lidí k pietě. Drželi minutu ticha na památku obětí, přesně v 11:36 zazněla siréna, město potom na minutu utichlo. Podle nových informací NASA se měl most výrazně hýbat a deformovat už několik let před pádem.

08:53 – Vyostřená situace v Hongkongu

Situace na hongkongském letišti se po několika dnech protestů začala vracet k normálu. Letecké společnosti ale pořád musely zrušit 63 spojů. Čínská vláda včerejší protesty ostře odsoudila a označila je za akt terorismu. Dění v Hongkongu zajímavě okomentoval taky americký prezident Donald Trump. K tématu hovořil expert Seznamu Jiří Hošek.

„Část demonstrantů má dokonce pocit, že přestřelila a omluvila se za eskalaci násilí,“ řekl Hošek. „Ani dnes nicméně na letišti nevládne úplný pořádek, situace je velice křehká.“

12:21 – Počasí

Reklama

Související témata:

Doporučované