Hlavní obsah

Senát o Hradozámecké noci láká na atmosféru Valdštejnské zahrady

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Senát o Hradozámecké noci, která připadá na poslední srpnovou sobotu, láká na atmosféru osvětlené Valdštejnské zahrady. Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout výjimečně až do 22:00.

Článek

„Příchozí budou moci za soumraku zhlédnout dvě výstavy, z nichž první je věnována výročí narození spisovatele Karla Čapka a druhá významným příslušníkům rodu Valdštejnů,“ oznámila vedoucí senátního oddělení vztahů s veřejností Denisa Čermáková.

Putovní panelová výstava „Karel Čapek 130“ je situována u rybníčku a připomíná 130 let od Čapkova narození. Nabízí jeho dobové fotografie s kulturní i politickou elitou i fotografie interiéru a zahrady Čapkovy vily na Vinohradech, které spisovatel pořídil.

U vchodu na první nádvoří paláce je výstava „Valdštejnové známí a neznámí“. Představuje osm významných osobností tohoto šlechtického rodu, kteří se zapsali do dějin, i když nedosáhli slávy svého předka, vojevůdce Albrechta z Valdštejna z období třicetileté války.

Příkladem je generál císařské armády Josef Karel Emanuel z Valdštejna-Vartenberka, který mimo jiné na sklonku 18. století přivedl do Duchcova spisovatele, diplomata i milovníka Giacoma Casanovu. Karel Arnošt z Valdštejna pak byl úspěšným diplomatem z konce 17. století, Emanuel František Arnošt z Valdštejna šestým litoměřickým sídelním biskupem, který se zasloužil o největší územní rozmach své diecéze. V Litoměřicích navíc zřídil vědeckou knihovnu.

Hradozámecká noc se v sídle Senátu uskuteční už posedmé a koná se ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. Na rozdíl od předchozích let zůstanou o letošní Hradozámecké noci uzavřeny historické prostory Valdštejnského paláce.

Reklama

Související témata:

Doporučované