Hlavní obsah

Senát otevírá cestu zahraničním lékařům do Česka. Čeština nebude nutná

 

Reklama

Sledujte studio Seznam Zprávy: Jak dostat lékaře do nemocnic? Senátoři přišli s receptem - zmírnit podmínky pro nábor doktorů ze zahraničí. Česká lékařská komora varuje, že to je hazard se zdravím, možná se životy pacientů.

Článek

Na jedné straně obavy českých lékařů, na druhé straně jejich nedostatek. Podle dat České lékařské komory chybělo na jaře v nemocnicích přes osm set lékařů. Nejhůře na tom jsou v Moravskoslezském kraji.

S nápadem, jak tento nepříznivý stav změnit, přišli senátoři. Právě projednávají novelu zákona o podmínkách získání a uznávání specializací. V tuto chvíli pro lékaře, zubaře a farmaceuty.

Počty chybějících lékařů, zdroj: ČLK.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka jde o hazard. Kubek se bojí náboru zahraničních lékařů hlavně proto, že nebude ověřena jejich řádná kvalifikace ani znalost českého jazyka.

Tak, jak je teď novela připravena a projednávána v Senátu, se totiž počítá s tím, že by lékaři ze třetího světa mohli skládat teoretickou část zkoušky profesní způsobilosti v jazyce, který je jim nejbližší. Tedy třeba ve francouzštině. Po této zkoušce pak můžou rovnou odejít do nemocnic a vykonávat praxi.

Bez ohledu na to, že neumí česky a ani se s pacientem pořádně nedomluví. Právě tady jsou podle Kubka největší rizika ohrožující zdraví pacientů.

Praktická zkouška, už v češtině, by se totiž podle chystané novely mohla skládat až po několika měsících praxe.

Reklama

Doporučované