Hlavní obsah

Babišovu kauzu nemovitostí ve Francii začne řešit i senátní komise

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš odmítá odpovědět na podrobné dotazy týkající se nákupu nemovitostí v jižní Francii.

Reklama

Senátor Lukáš Wagenknecht svolal na středu jednání senátní komise, která začne šetřit závažnost utajovaného nákupu nemovitostí premiéra Andreje Babiše ve Francii.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) si přes své schránkové firmy poslal bezmála 400 milionů korun, za něž si pak pořídil nemovitosti na francouzském Azurovém pobřeží.

Případ, na který v neděli upozornilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), se nyní podle zjištění Seznam Zpráv přelije i na českou politickou scénu.

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht svolal na středu jednání Stálé komise Senátu pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů finanční správy, jež premiérovu kauzu začne prošetřovat.

„Jsou zde závažná podezření ohledně praní špinavých peněz pana premiéra. Je to citlivé z mnoha pohledů, musíme důkladně analyzovat veškeré dokumenty, které jsou k dispozici,“ řekl Wagenknecht Seznam Zprávám.

Jím řízená komise se bude zabývat i činností ministerstva financí, které vede vicepremiérka a jihomoravská volební lídryně ANO Alena Schillerová.

„Chceme vědět, jaký má kauza dopad vzhledem k fungování ministerstva financí a Finančního analytického úřadu, který pod ministerstvo spadá. Témata jsou drsná, otevřeme to na středečním jednání a je pravděpodobné, že budou probíhat další jednání,“ dodal senátor.

Stamilionové nákupy bude prověřovat i Národní centrála proti organizovanému zločinu, a to nejen Andreje Babiše, ale také případy dalších českých občanů, kteří jsou v této „kauze“ uvedeni.

Reklama

Doporučované