Hlavní obsah

Senát se postavil Zemanovi. Gerloch ústavním soudcem nebude

Senát jednal o nominaci Aleše Gerlocha na ústavního soudce.Video: Senát PČR

 

Reklama

aktualizováno •

Nominaci Aleše Gerlocha nakonec v tajné volbě podpořilo pouze 19 senátorů, proti bylo 45 ze 64 hlasujících.

Článek

Senátní výbory se k nominaci Gerlocha postavily rozdílně. Výbor pro lidská práva ji těsnou většinou nedoporučil, ústavně-právní výbor zaujal opačné stanovisko.

Mezi Gerlochovými přednostmi jeho zastánci vyzdvihovali zejména odbornost – Gerloch je prorektorem Karlovy univerzity, vedoucím kateder teorie práva a ústavního práva a místopředsedou Legislativní rady vlády.

Kritici mu naopak vytýkali, že vystupuje spíše jako advokát a obhájce kroků prezidenta Miloše Zemana. Proti Gerlochově nominaci se už před hlasováním vyslovili lidovci, TOP 09 nebo představitelé Starostů či hnutí Senátor 21.

V Senátu Gerlocha oficiálně představil prezidentův kancléř Vratislav Mynář. „Vážení senátoři, dovoluji si vás požádat, aby (vaše) pracovní zkušenosti převážily nad osobními antipatiemi,“ řekl Mynář. Prezident do Senátu nedorazil, odjel na návštěvu Karlovarského kraje.

Gerlochovu nominaci zpochybnilo několik senátorů. „Člověk, který se označuje za reformního komunistu v době nejtvrdší normalizace, přece nemůže zasednout na post soudce Ústavního soudu,” řekl Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) v rozpravě před hlasováním.

Také senátor Václav Láska kritizoval osobní a morální autoritu kandidáta a o mnoho smířlivější nebyl ani Marek Hilšer. „Je důležité, aby v těchto institucích byli odborníci na slovo vzatí. Ale ještě důležitější je, aby tam byli lidé, kteří jsou morálními autoritami a byli všeobecně respektováni,” řekl Hilšer.

Podle předsedkyně sedmičlenného senátorského klubu ANO Zdeňky Hamousové je Gerloch profesně i osobnostně dostatečně kvalifikovaný na pozici ústavního soudce. Místopředseda klubu Jaroslav Větrovský před hlasováním uvedl, že bude kladné stanovisko ústavně-právního výboru důležitým vodítkem při rozhodování.

S Gerlochem v úterý diskutovaly kluby Starostů a nezávislých nebo ODS. „Mnozí senátoři projevili určité pochybnosti nad způsobilostí pana profesora Gerlocha tuto funkci vykonávat. Neřeknu, jak se náš klub domluvil, protože hlasování je tajné. Všichni senátoři a senátorky budou hlasovat tak, jak jim velí jejich osobní svědomí, vědomí i zodpovědnost,“ řekl před volbou předseda osmnáctičlenného klubu Starostů Petr Holeček.

Závazné hlasování ani společné stanovisko neměl ani klub ODS, jenž má také 18 členů. „Já jsem zaznamenal, což je věc obecně známá a těžko zpochybnitelná, že je profesor Gerloch vnímán jako velmi dobrý znalec české Ústavy a ústavního práva. Zároveň jsem zaznamenal poměrně rezervovaný přístup některých senátorů k pevnosti osobnosti profesora Gerlocha a k jeho nezávislosti,“ poznamenal šéf klubu Miloš Vystrčil. Podle jeho pocitů byl přístup klubu „mírně rezervovaný“.

„Náš klub nemá nařízené hlasování. Nekontrolujeme, jak kdo hlasuje, máme naprosto svobodnou volbu. Každý se může rozhodnout podle svého vědomí a svědomí, ale většina členů klubu vyjadřuje nesouhlas s touto volbou, takže předpokládám, že většinový názor našeho klubu bude zamítavý,“ řekl Petr Šilar, předseda lidoveckého klubu s 15 členy. Kritizoval například Gerlochovo bývalé členství v komunistické straně a propojenost s prezidentem Milošem Zemanem.

Klub ČSSD, v němž je 13 senátorů, měl volné hlasování. Hnutí Senátor 21 se v minulosti vyslovilo proti Gerlochově nominaci.

Prezident Miloš Zeman tak bude muset navrhnout Senátu nového kandidáta. Nový ústavní soudce má nahradit Jana Musila, který koncem ledna Ústavní soud opustil ze zdravotních důvodů.

Reklama

Související témata:

Doporučované