Hlavní obsah

Takhle vypadá speciální verze mnichovské dohody přímo pro Hitlera. Vidět ji můžete právě teď

Senát se otevřel veřejnosti, pojďte s námi na prohlídku a podívejte se na exemplář mnichovské dohody.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Kolovratský palác, ve kterém zasedaly předválečné a protektorátní vlády, se v úterý otevřel veřejnosti. Návštěvníci mají výjimečnou příležitost blíže poznat historii paláce, ve kterém byla tehdejší československá vláda seznámena se zněním mnichovské dohody.

Článek

V pátek 30. září 1938 se v Zeleném salonku Kolovratského paláce sešla vláda na své mimořádné schůzi. Jediným předmětem jednání se stala zpráva o mnichovské dohodě. Z Kolovratského paláce pak odjel tehdejší předseda kabinetu Jan Syrový spolu s ministry na Pražský hrad za prezidentem Edvardem Benešem. Po zvážení všech okolností se nakonec rozhodli tento diktát přijmout.

V rámci úterních „otevřených dveří“ bude v Senátu ke zhlédnutí kopie mnichovské dohody v němčině, která má čtyři strany - na rozdíl od dalších jazykových verzí zúčastněných zemí, jež mají strany tři. Adolf Hitler viděl špatně na blízko, a proto mu byly psány proslovy a další písemnosti větším písmem. 

Prohlídka Kramářovy vily.Video: Seznam Zprávy

Podepsání mnichovské dohody patří ke zlomovým okamžikům našich dějin. Dohoda, která v podstatě předznamenala druhou světovou válku, odňala Československu pohraniční oblasti včetně opevnění a výrazně usnadnila naplňování expanzivních plánů Adolfa Hitlera. O pár měsíců později byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava.

Palác bude pro veřejnost otevřený v úterý od 9 do 16 hodin. Lidé si budou moci prohlédnout i prostory jednacího sálu, hlavního sálu, Rytířské síně, Mytologické chodby nebo Valdštejnského paláce.

Reklama

Doporučované