Hlavní obsah

Senát USA schválil pravidla projednání impeachmentu

Foto: Profimedia.cz

Předseda Nejvyššího soudu John Roberts při četbě výsledku hlasování Senátu.

Reklama

Senát amerického Kongresu ve středu ráno (SEČ) po mnohahodinové debatě schválil organizační pravidla projednávání ústavní žaloby proti prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Článek

Předtím republikánská většina zamítla řadu návrhů demokratů na získaní nových dokumentů či předvolání nových svědků. Žalobu, o které horní komora rozhoduje a která by teoreticky mohla vést k odvolání prezidenta z úřadu, vznesla Sněmovna reprezentantů. Trump obvinění ze zneužití funkce a z obstrukcí vůči Kongresu odmítá a očekává se, že Senát ho podpoří.

Úvodní den impeachmentového procesu se protáhl přes půlnoc místního času. Republikánská většina v Senátu přitom blokovala snahy demokratů o předložení dalších důkazů a povolání svědků, a to podle stranického rozdělení v senátních řadách v poměru hlasů 53 : 47.

To podle agentury Reuters může představovat signál, že by se proces mohl ubírat směrem příznivým pro Trumpa. Nicméně vůdce republikánské většiny Mitch McConnell mezitím podle BBC ustoupil od plánu urychlit slyšení.

„Není naším úkolem, abychom vám to usnadnili,“ prohlásil na adresu republikánů předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Shiff, který spolu s předsedou právního výboru Jerroldem Nadlerem vede proces za demokraty. „Naším úkolem je ztížit oloupení amerického lidu o spravedlivý proces,“ zdůraznil.

Je to potřetí v historii, co americký prezident čelí impeachmentu, ale žádnou hlavu státu se až dosud nepodařilo odvolat. Trump, který v úterý navštívil ekonomické fórum ve švýcarském Davosu, označil žalobu za lživou zprávu, která má zvrátit jeho snahu o znovuzvolení ve volbách v letošním roce.

Základem obvinění proti Trumpovi je jeho údajná snaha přinutit ukrajinské vedení, aby mu pomohlo v politické kampani před listopadovými prezidentskými volbami. Kyjev měl dodat „špínu“ na bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který je považován za hlavního Trumpova volebního soka z řad demokratů.

Reklama

Doporučované