Hlavní obsah

Senát USA se rozhodl jednat o osudu dětských imigrantů. Dosáhnout shody bude těžké

Senát Spojených států odhlasoval začátek debaty o osudu takzvaných snílků.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Senát Spojených států hladce odsouhlasil začátek jednání o osudu takzvaných snílků. Dosažení shody už ale zřejmě tak snadné nebude. Demokraté odmítají Trumpovy kompromisy. Republikáni jsou nejednotní.

Článek

Senát Spojených států v pondělí večer místního času odhlasoval začátek debaty o osudu takzvaných snílků - přistěhovalců, kteří do USA přišli bez dokladů jako děti.

Přes 700 000 snílků chránil před deportací program DACA bývalého prezidenta Baracka Obamy. Jeho nástupce Donald Trump loni řekl, že program zruší. Letos Trump oznámil, že je ochotný udělat kompromis.

Demokratům nabídl občanství pro snílky a pro další milion lidí, kteří splňují stejné podmínky. Výměnou Trump požaduje financování stavby zdi na hranicích s Mexikem a několik dalších zpřísnění imigrační legislativy.

Republikánům by těsná většina nestačila, i kdyby byli jednotní

Těsnou většinu 51 hlasů sice v Senátu drží republikáni, ti se ale bez podpory demokratů neobejdou, neboť k prosazení návrhu bude potřeba 60 hlasů.

Již nyní je jisté, že republikánská strana nezastává k řešení otázky přistěhovalců jednotný názor, naopak se zásadně liší od tvrdého postoje konzervativního křídla ke vstřícnosti umírněnějších republikánů ochotných k dohodě.

Demokraté chtějí status dětských přistěhovalců vyřešit, se zdí ale nesouhlasí. Nelíbí se jim ani prezidentův záměr omezit vízovou loterii či legální přistěhovalectví ve formě příchodu příbuzných těch, kteří již v USA legálně pobývají.

Výsledek senátního kompromisu, pokud vznikne, bude muset ještě odsouhlasit Sněmovna reprezentantů, kde mají pohodlnou většinu republikáni. Schvalovací proces pak svým podpisem zakončí prezident Trump.

Reklama

Doporučované