Hlavní obsah

Senátem nejspíš volební zákon projde hladce, Hilšer chce korespondenční volbu

Foto: Senat.cz

Pokud někdo nezmění názor, zákon by měl ve znění, ve kterém doputoval z Poslanecké sněmovny, projít i Senátem.

Reklama

Volební zákon by mohl na konci dubna putovat k podpisu prezidentovi. Ústavní komise Senátu se dnes shodla na tom, že návrh, který přišel ze Sněmovny, sice není dokonalý, ale doporučila ho ke schválení Senátem.

Článek

Stálá senátní komise pro ústavu na dopoledním zasedání projednala novelu volebního zákona, se kterou se bude muset Senát popasovat na své příští schůzi na konci dubna. Členové komise návrh označili za kompromis odstraňující velké nerovnosti, byť má prý k dokonalosti daleko. Pokud někdo nezmění názor, zákon by měl ve znění, ve kterém doputoval z Poslanecké sněmovny, projít i Senátem.

Myslí si to předseda ústavní komise Zdeněk Hraba (klub STAN). „Shodli jsme se, že do znění návrhu zasahovat nebudeme v těch nejdůležitějších bodech, jakými je 14 krajů, klauzule pro koalice nebo matematický model. Na plénu ale i tak očekávám velkou a dlouhou diskuzi,“ uvedl Hraba.

Návrh ještě projednají jednotlivé senátorské kluby, i u nich však Hraba neočekává velké změny. „Ze strany ODS nebo třeba lidovců zaznělo, že budou chtít ten návrh přijmout a nezasahovat do něj,“ dodal.

I přesto je možné, že se jeden pozměňovací návrh objeví, a to přímo ze strany klubu STAN. Senátor Marek Hilšer je připravený přednést pozměňovací návrh, který by do zákona zavedl ještě korespondenční volbu pro krajany v zahraničí. O to se v Poslanecké sněmovně pokusil už poslanec Dominik Feri (TOP 09), avšak neuspěl.

„Debata teprve probíhá. Návrh jsem podal na legislativní odbor a teď ho budu projednávat s Ministerstvem vnitra, pak jsem schopen ho předložit,“ řekl Hilšer Seznam Zprávám. V zavedení korespondenčních voleb nevidí žádné překážky. Naopak, korespondenční volba podle něj bude sledovat programové prohlášení vlády.

Věří, že má šanci s takovým návrhem uspět ve chvíli, kdy se zdá, že většina Senátu se shodla na podpoře návrhu, který přišel ze Sněmovny? „O podpoře v Senátu zatím nechci spekulovat. Vnímám to ale jako závazek občanům, který bych chtěl provést teď, kdy je ten zákon otevřený,“ vysvětlil Hilšer.

Podle Hraby je však Hilšerův návrh spíše menšinovým stanoviskem. „Věřím, že na plénu bude spíš dohoda na tom, poslat návrh k podpisu prezidentovi a nevracet ho Sněmovně,“ uvedl. Zavést korespondenční volbu do zákona je podle něj důležité, avšak jindy, ne teď, kdy je půl roku do voleb.

„Korespondenční volbu jsme probrali s lidmi z Ministerstva vnitra, kteří byli na naše zasedání pozváni. Dospěli jsme k tomu, že je tam určitá komplikace v tom, že by se nestihly vytisknout a rozvézt hlasovací lístky a krajané by si je museli tisknout sami,“ podotkl.

Senátoři mají na případné diskuze ještě dva týdny. Schůze Senátu, kde budou o volebním zákonu hlasovat, se uskuteční ve středu 28. dubna.

Reklama

Doporučované