Hlavní obsah

Senátní versus poslanecký návrh. Kdo dostane nakonec vyšší důchod?

Sledujte Duel: Kdo dostane vyšší důchod?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci budou ve středu na mimořádné schůzi rozhodovat hned o dvou variantách, kolik přidat důchodcům. Původní vládní návrh počítá s navýšením o jeden tisíc korun seniorům nad 85 let. Předloha ale neprošla u senátorů. A ti ji vrací poslancům i s návrhem ODS, aby si polepšili všichni senioři, kteří jsou v důchodu alespoň 25 let. Na přídavek by tak dosáhlo víc lidí. Kterou verzi nakonec Sněmovna schválí? A která je spravedlivější?

Článek

Diskutovat budou poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková a senátor a autor navrhované změny Miloš Vystrčil z ODS.

Sněmovna bude ve středu hlasovat o tom, zda se změní složení penze a jak se budou zvyšovat důchody. Poslanci se rozhodnou, zda se přikloní k vládní důchodové novele, kterou už jednou schválili, nebo zda podpoří senátní verzi zákona. Podle vládního návrhu by se mělo změnit složení penze tak, že by si víc než dosud přilepšili lidé s nízkým důchodem a zásluhovost by se mírně oslabila. Seniorům nad 85 let by se měl pak důchod zvednout ještě o 1000 korun. Podle Senátu by se tisícikoruna navíc měla ale začít vyplácet poté, co je člověk v důchodu 25 let. Je pravděpodobné, že dolní komora nakonec prosadí svoji verzi.

Podle plánů by měla vládní novela platit od září, musí ji ale nejdřív teď ještě jednou projednat Sněmovna a podepsat prezident. Vedle ANO, ČSSD a komunistů ji chtějí podpořit i Piráti. To dává dostatek hlasů pro to, aby dolní komora mohla setrvat na své verzi.

Senátor za ODS Miloš Vystrčil naopak svoji verzi obhajuje s tím, že vládní návrh opomněl 140 tisíc důchodkyň a je nespravedlivý. Pomoci podle svých slov chtěl hlavně ženám,které pečovaly o děti a dnes pobírají malý důchod. „Protože ženy obecně, zejména za socialismu, měly nižší platy než muži, tak mají už dnes nižší důchod než 85letý muž. A touto úpravou se stane, že ten 85letý muž a starší bude mít přidáno dalších 1000 Kč. A ta 80letá žena, která vychovala 2 děti, šla do důchodu ve stejném okamžiku jako ten muž, nedostane přidáno a nebude mít nyní o 2000 nižší důchod, ale o 3000 nižší důchod,” řekl Vystrčil v Senátu.

Změna, kterou senátor prosazuje, by přitom oproti vládní verzi zatížila státní kasu o další dvě miliardy korun. Vystrčil navrhuje, aby vláda vzala peníze z dotací na zlevněné jízdné. Původní předloha počítala s dopadem dvě miliardy korun.

Reklama

Doporučované