Hlavní obsah

Senátor Franken rezignuje, dohnalo ho sexuální obtěžování

Americký senátor Al Franken rezignuje kvůli obvinění ze sexuálního obtěžováníVideo: AP

 

Reklama

Z obtěžování ho obvinila řada žen včetně moderátorky Tweedonové. Al Franken v prohlášení uvedl, že neprovedl nic, co by zneuctilo Senát.

Článek

Americký demokratický senátor za stát Minnesota Al Franken dnes oznámil rezignaci kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování žen. K odstoupení ho ve středu vyzvala i většina demokratických senátorů, informovala dnes agentura Reuters. S prvním obviněním přišla už v listopadu moderátorka rozhlasových zpráv Leeann Tweedenová. Tehdejší komik Franken si prý od ní v roce 2006 během zábavního turné pro americkou armádu během nácviku jisté scénky násilně vynutil polibek. Následovala podobná obvinění dalších žen.

Tweedenová rovněž zveřejnila fotografii zachycující Frankena, jak jí sahá na prsa, zatímco spala v neprůstřelné vestě na palubě vojenského letounu při návratu z návštěvy amerických vojáků v Afghánistánu.

„V hloubi srdce vím, že jsem se ničeho nedopustil jako senátor, ničeho, co by zneuctilo tuto instituci,“ uvedl senátor v dnešním prohlášení. „Nicméně dnes oznamuji, že v nejbližších týdnech rezignuji jako člen Senátu Spojených států,“ dodal Franken.

V USA v posledních týdnech zveřejnila své zkušenosti řada obětí sexuálního zneužití. Kauzu rozpoutala aféra známého amerického producenta Harveyho Weinsteina, kterého ze znásilnění obvinilo několik žen.

Reklama

Související témata:

Doporučované