Hlavní obsah

Senátor se postavil za Valentu. Navrhuje, aby jeho případ střetu zájmů skončil bez trestu

Foto: ČTK

Senátor Ivo Valenta.

Reklama

Mandátový a imunitní výbor Senátu bude už příští týden řešit, zda senátor Ivo Valenta porušuje zákon.

Článek

Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) už byl pokutou nepravomocně potrestán za porušení zákona o střetu zájmů, další český politik – senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) – který je rovněž prošetřován, nejspíše skončí bez trestu.

Seznam zjistil, že případem se už příští týden budou zabývat členové mandátového a imunitního výboru Senátu. Podnět na Valentu podala Transparency International, podle níž senátor ovládá přes další firmy regionální televizi TV Brno 1 a porušuje zákon.

Co říká analytik Transparency International:

Co říká analytik TI Milan Eibl.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Jenže opačný názor na to má senátor Zdeněk Hraba (za STAN), který případ Valenta analyzoval a ostatním členům výboru už zaslal svou zprávu.

Podle jeho závěru, jak Seznamu potvrdily dva zdroje, které se mohly s touto zprávou Hraby seznámit, se na Iva Valentu zákaz v podobě vlastnění médií nevztahuje. Senátorem se totiž stal před tím, než začala tato novela platit.

„Není evidentně naplněn základní a obligatorní obecní znak přestupku, to je protiprávnost,“ uvedl Hraba ve zmíněné zprávě.

Jak argumentuje senátor Hraba:

Senátor Zdeněk Hraba k případu Iva Valenty. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Valentovi sice v současné době hrozí pokuta až 250 tisíc korun, Hraba ale navrhuje, aby řízení s ním bylo zastaveno. Tedy, že by Valenta v takovém případě nakonec žádný trest nedostal.

Senátoři mandátového a imunitního výboru budou případ řešit 19. března. Kvůli tomu, že je jednání tohoto výboru neveřejné, komentují jeho členové Hrabovy závěry jen obecně.

Z odpovědí některých senátorů a členů mandátového a imunitního výboru lze však také vyčíst, že zmíněná zpráva podle nich nemá nedostatky.

„Zprávu pan senátor Hraba má zpracovanou velmi podrobně a erudovaně. V té zprávě s ohledem na to, že je i právník, popisuje stav věcí, jaký je,“ řekl Seznamu předseda senátního mandátového a imunitního výboru Ivo Bárek (ČSSD).

„K precizně zpracované zprávě pana senátora Hraby se vyjádřím až na neveřejné schůzi našeho senátního mandátového a imunitního výboru,“ prohlásil Miroslav Antl (za ČSSD).

„Dokud ji neprojedná mandátový a imunitní výbor, nemohu se k ní vyjadřovat,“ řekla senátorka Renata Chmelová (za KDU-ČSL).

„Komentáře bych si ponechal až po jednání našeho výboru,“ uvedl senátor Jaroslav Zeman (za ODS).

Na jednání tohoto výboru je pozván i Valenta, aby se mohl k případu vyjádřit. Podle Bárka je možné, že členové ve stejný den rozhodnou.

Transparency International tvrdí, že Valenta je stoprocentním společníkem firmy Sheading Financial Ltd. se sídlem v kyperském Limassolu, která je vlastníkem další kyperské společnosti WCV World Capital Ventures.

Ta je pak 70procentním akcionářem české společnosti OUR MEDIA a.s., která dále drží 65procentní podíl v Brno TV, s.r.o.

Valenta už dříve pochybení odmítl. „V žádném případě neporušuji zákon o střetu zájmů,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované