Hlavní obsah

Senátor Valenta: Až zrušíme EET, všichni nám poděkujete

Senátor Valenta navrhuje zrušit zákon, kterým se od 1. prosince mají řídit desetitisíce podnikatelů.

 

Reklama

Nejbohatší český senátor shání podpisy pod zákon, kterým by se zrušila elektronická evidence tržeb.

Článek

Elektronická evidence tržeb je nebývalý nástroj šmírování, je několik cest, jak ho zrušit a je třeba je zkusit všechny, tvrdí v rozhovoru pro Seznam Zprávy senátor Ivo Valenta.

„Návrh zákona, který EET zruší, je jednou z nich. Vím, že to bude trvat legislativním procesem několik měsíců, ale jsem přesvědčen, že podnikatelé obětují náklady spojené se zavedením evidence, aby se této překážky v podnikání zbavili. A ještě nám poděkují," uvedl senátor.

Další cestou je již podaná ústavní stížnost, která je ale podle něj příliš dlouhou cestou k výsledku. „Variantou, pokud s návrhem zákona neuspějeme, je, že lidé v příštích volbách určitě zareagují na to, že jim EET komplikuje životy a nová vláda bude otevřená tomu tento nesmysl zrušit," věří miliardář, který je v Senátu druhým rokem.

Pusťte si video: Hospody, které nyní zdražují, do teď podváděly, řekl Babiš:

Skupina senátorů z klubu ODS a STAN a senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) navrhli den před ostrým startem EET zrušit zákon o elektronické evidenci tržeb. Senátoři také převzali občanskou petici za zrušení zákona s více než 11.500 podpisy, k níž se mimo jiné připojilo i 19 starostů a 14 senátorů.

Zákon navrhl Valenta, občanští demokraté se Starosty se k němu připojili. Valenta uvedl, že senátory k tomu vedly chaotické události posledních týdnů. „To byl důvod k tomu, abychom iniciovali nový zákon o zrušení EET, protože si myslíme, že dokonce ani vládní koalice už dneska neví, co s tím má dělat. Od samého začátku jsme tvrdili, že to je velká hloupost a akorát na šmírování lidí," řekl.

Zákon o evidenci tržeb patří mezi stěžejní projekty současné vládní koalice. Zhruba 40.000 podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách má ve čtvrtek začít elektronicky evidovat tržby. Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí.

Reklama

Doporučované