Hlavní obsah

Autor večerníčků v Senátu: Na Pražském hradě vyhrála ješitnost a mstivost

Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Nový senátor Václav Chaloupek, autor několika večerníčků o zvířatech, kritizuje prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Autor úspěšných večerníčků jako Méďové na cestách, Madla a Ťap, Pruhovaní kamarádi nebo Vydrýsek ani nemohl v Senátu čekat nic jiného. Když režisér a scénárista Václav Chaloupek, zvolený v plzeňském obvodě, poprvé přišel do sídla horní komory ve Valdštejnském paláci, hned tady po něm chtěli natočit další večerníček. Úředníci mu v žertu říkali, že na zahradě mají pávy a jestli by o nich zvládl také nějaký pěkný seriál pro děti.

Václav Chaloupek, ochránce a milovník přírody, byl v říjnových senátních volbách jednou z mála osobností mimo politiku, která uspěla. Jinak ostatní vyhořeli - žokej Josef Váňa, hokejista Jiří Šlégr nebo klarinetista Felix Slováček. Režisér a scénárista Chaloupek ovšem není až takový samotář, který by žil jen mezi svými zvířaty na samotě v hájovně v lesích u Rokycan. Na politiku se dal před dvěma roky, když ho přemluvili kamarádi z plzeňského hnutí Občané patrioti. Chaloupek dnes mimo jiné patří ke kritikům prezidenta Miloše Zemana.

Proč vstoupil Václav Chaloupek do vrcholné politiky? Pusťte si, čím to vysvětluje:

Video: Václav Dolejší

Senátní křeslo už je jeho čtvrtou politickou funkcí. Za Patrioty byl v komunálních volbách v roce 2014 zvolen zastupitelem třetího plzeňského obvodu i města, letos se dostal do Senátu i jako zastupitel do kraje. Teď řeší, že si ponechá jen dvě funkce - kromě senátora ještě zastupitele města, zbylé dvě přepustí náhradníkům.

Václav Chaloupek se chce v Senátu přirozeně zaměřit na ochranu životního prostředí. Například kritizuje hospodaření Lesů ČR a jejich způsob těžby dřeva. Přiznává, že sám prošel zajímavým vývojem, kdy změnil názory na řadu věcí.

Dříve byl vášnivým myslivcem, který s flintou trávil v lese dvě stě dnů v roce. Dnes by prý nezastřelil ani vrabčáka. Podobně to má se Šumavou - když poprvé v 90. letech viděl mrtvé smrky napadé kůrovcem, byl pro radikální kácení v Národní parku. A teď vidí, že po letech si příroda sama poradila, les se dokázal zmladit, takže Chaloupek na Šumavě prosazuje divočinu.

Co si autor večerníčků o zvířatech myslí o způsobu, jakým zacházíme s přírodou:

Video: Václav Dolejší

Reklama

Související témata:

Doporučované