Hlavní obsah

Senátor Wagenknecht se kvůli střetu zájmů Babiše obrátil na OBSE a Radu Evropy

Jsou to organizace, které dohlížejí nad tím, jestli nejsou ovlivňovány volby a demokratická politická soutěž, říká Wagenknecht.

Reklama

Babišovým střetem zájmů se zabývá Evropská komise, Piráti se navíc chtějí obrátit na Evropský soudní dvůr. Wagenknecht žádá od Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ujištění, že kvůli Babišovi nebude možné napadnout výsledek evropských voleb.

Článek

Senátor Lukáš Wagenknecht žádá Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Radu Evropy (RE), aby vyloučily, že „financování evropskými dotacemi skupiny Agrofert nemá vliv na demokratickou politickou soutěž v rámci voleb do Evropského parlamentu v České republice“. Firma spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše, který má zase přímý vliv na tvorbu kandidátek ANO 2011 pro volby do Evropského parlamentu. Jde tedy o další kapitolu ve sporu o střet zájmů českého premiéra.

„Jsou to organizace, které dohlížejí nad tím, jestli nejsou ovlivňovány volby a demokratická politická soutěž,“ vysvětlil Wagenknecht pro server Neovlivni.cz, proč se obrátil právě na OBSE a RE.

„Jde mi o to, předejít situaci, kdy by mohl nějaký neúspěšný kandidát do Evropského parlamentu financování šéfa jednoho politického hnutí dotacemi z Bruselu napadnout u soudu,“ uvedl senátor. „Pokud OBSE a Rada Evropy řeknou, že je proplácení dotací politikům s vlivem na volební kandidátky v pořádku, budeme mít všichni ujištění, že s takovou žalobou nebude nikdo moci uspět,“ dodal.

Už v pondělí Piráti oznámili, že pokud Evropská komise bude otálet s rozhodnutím ohledně střetu zájmů premiéra Babiše, obrátí se na Evropský soudní dvůr. Evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger v pondělí informoval během jednání členy evropského Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) ve věci střetu zájmů českého premiéra. Zasedání výboru ovšem probíhalo za zavřenými dveřmi. Výsledky auditu Evropské komise zřejmě nebudou známy před volbami do EP.

Piráti proto navrhli zařazení pevného bodu týkajícího se aktuální situace kolem střetu zájmů Andreje Babiše na pořad poslední schůze Sněmovny. Cílem bylo přijmout usnesení, které vyzve Evropskou komisi, aby neprodleně závěry o střetu zájmů premiéra poskytla občanům ČR. Vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM ale opozici přehlasovala, a Sněmovna se tak tímto bodem vůbec nezabývala.

Piráti už počátkem března vyzvali EK, aby bezodkladně rozhodla v případu údajného střetu zájmů Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) kvůli unijním dotacím. Babiš i Toman už dříve pochybení odmítli. Podezření okolo oprávněnosti čerpání dotací ve výši přesahující dvě miliardy korun vyjádřili i právníci EK.

Podezření, že Babiš porušuje evropské nařízení o střetu zájmů, vznesla Transparency International ČR. Piráti se k ní připojili. Babiš podle nich i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň jako předseda vlády má vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

Agrofert vlastnil do začátku předloňského roku Babiš, v únoru 2017 musel kvůli zákonu o střetu zájmů vložit akcie svých firem do svěřenských fondů. Babiš také čelí trestnímu stíhání kvůli unijní dotaci pro farmu Čapí hnízdo.

Evropský parlament loni v prosinci vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt. Proplácí ale dotace na starší projekty nebo na přímé platby.

Reklama

Doporučované