Hlavní obsah

Senátor Wagenknecht žaluje Evropskou radu. Chce nastavit pravidla pro Babiše

Foto: Seznam Zprávy

Senátor Lukáš Wagenknecht.

Reklama

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, někdejší náměstek Andreje Babiše na ministerstvu financí, podal žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie proti Evropské radě. Chce, aby unijní orgán nastavil pravidla proti střetu zájmů českého premiéra.

Článek

Nová pravidla by se měla týkat všech prezidentů a předsedů vlád členských státu. „Evropská rada je nejvyšší a politicky nejsilnější orgán EU, nicméně jediný, který nemá nastavena pravidla proti střetu zájmů. Prezidenti a premiéři zemí EU se tak mohou prostřednictvím hlasování na Evropské radě osobně obohacovat,“ tvrdí Wagenknecht.

Český premiér Andrej Babiš je podle něj jeden z příkladů, protože na Evropské radě zastupuje Českou republiku a zároveň může rozhodovat například o výši přímých zemědělských plateb, které získává holding Agrofert.

„Pokud by Babiš hlasoval o přijetí nebo změně parametrů rozpočtu EU, došlo by tak zjevně k jeho schválení v rozporu s evropským právem a tím i k jeho možné neplatnosti,” dodává Wagenknecht.

Že je český premiér ve střetu zájmů, letos potvrdili v předběžné zprávě evropští auditoři. Ti zkoumali právě vyplácení dotací pro holding Agrofert. České úřady i premiér se proti auditu ohradili a nyní se čeká na finální zprávu. Ta by mohla být hotová v příštích týdnech.

Wagenknecht Evropský soudní dvůr žádá, aby soud konstatoval nečinnost Evropské rady ve věci střetu zájmů a Evropská rada následně bezodkladně přijala vhodná opatření, která zamezí vzniku střetu zájmů u premiérů a prezidentů členských států účastnících se jednání Evropské rady.

Možností, jak by mohla pravidla vypadat, je několik – člen Rady ve střetu zájmů se může vzdát dotací, nebo ho při hlasování nahradí jeho zástupce. V případě českého premiéra by šlo o prezidenta Miloše Zemana.

Lukáš Wagenknecht je pražský senátor za Pirátskou stranu. V letech 2014 a 2015 byl náměstek na ministerstvu financí, které v tu dobu řídil Andrej Babiš. Měl na starosti finanční řízení a audit. Babiš si Wagenknechta vybral, aby řídil slibovaný boj s korupcí. Když ale Wagenknecht upozornil na neprůhledné tendry na ministerstvu pro místní rozvoj, taktéž řízeném hnutím ANO, Babiš ho odvolal.

Reklama

Doporučované