Hlavní obsah

Senátoři budou cupovat novou vlnu EET. Pokusí se ji i zrušit

Rozhovor se senátorem Tomášem Goláněm o EET.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve středu bude Senát projednávat rozšíření EET na další podnikatele.

Článek

Vlajkovou loď tažení premiéra Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové za vyšší výběr daní čeká v horní komoře parlamentu cupování. Pravicová většina v Senátu má totiž k novele, která zavádí další vlnu elektronické evidence tržeb, podstatné výhrady.

Ústavně-právní výbor rozšíření EET na další obory podnikání, třeba řemeslníky nebo lékaře, podpořil. Naopak hospodářský výbor doporučil vyjmout z evidence tržeb pěstitelské pálenice a podnikatele nebo firmy s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Chce také zvýšit limit hotovostních tržeb pro možnost využití papírových účtenek ze schválených šesti set tisíc korun také na rovný milion.

A mezi senátory jsou i zastánci úplného smetení novely ze stolu. Zlínský senátor Tomáš Goláň se poslední den před středečním hlasováním pokusil kolegy přesvědčit, že jde o experiment bez hmatatelných výsledků.

„Nejvíce mě štve, že to státu nic nepřináší, a je to Damoklův meč, který visí nad podnikateli,“ tvrdí Tomáš Goláň s tím, že se nelze dopátrat, o kolik EET navýšilo příjmy z daní od podnikatelů. Stejně tak podle něj od chvíle, kdy Ústavní soud vyjmul z EET platby kartou, Finanční správa nemá tato data s čím porovnávat, protože v daňovém přiznání jsou kompletní údaje o tržbách.

„Síla na odhlasování návrhu na zrušení EET v senátu je,“ reagoval pak Tomáš Goláň na dotaz Seznamu, na kolik svému návrhu věří. A vypočítával, že vládnoucí strany ANO a ČSSD mají v horní komoře menšinu 20 hlasů.

Přínos je 20,2 miliardy, vzkazuje ministerstvo

Podle Ministerstva financí jsou ale data ohledně elektronické evidence tržeb jasná. „Přínos pro veřejné rozpočty za rok 2017 a 2018 činil 20,2 miliardy korun,“ hájí EET Michal Žurovec, mluvčí Ministerstva financí.

Podle strážců státní kasy jde o číslo, které vychází z porovnání výběru před evidencí, očištěný navíc o ekonomický růst a další vlivy. „To co zbude, představuje přínos elektronické evidence tržeb,“ vysvětluje Žurovec.

Mluvčí rozporuje i argument, že bez evidovaných plateb kartou jsou údaje z evidence bezcenné. Ministerstvo financí má podle Michala Žurovce k dispozici nástroje, které umí dohledat platby elektronickou kartou.

Případné senátní veto může ve sněmovně přehlasovat vládní koalice ANO a ČSSD za pomoci komunistických poslanců.

Reklama

Doporučované