Hlavní obsah

Senátoři chtějí napadnout pandemický zákon u Ústavního soudu

Foto: Profimedia.cz

Senát.

Reklama

Pandemický zákon přijatý na konci února zřejmě bude posuzovat Ústavní soud. Přeje si to část senátorů, kterým se nelíbí, jakou rychlostí byla norma schválena.

Článek

Část senátorů se chystá u Ústavního soudu napadnout pandemický zákon. Ten byl schválen na konci února, a to poměrně narychlo.

Poslanecká sněmovna s přijetím normy spěchala, aby měla čím nahradit nouzový stav, jehož prodloužení bylo v té době nejisté.

Právě rychlost schvalovacího procesu je jednou z věcí, které chce část senátorů vedená Janem Horníkem (STAN) napadnout. „Návrh zákona byl v Senátu projednán fakticky v jediném dni, kdy od jeho přikázání uplynuly 4 dny zahrnující víkend,“ píše se v senátorském návrhu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Senátoři upozorňují na starší výrok Ústavního soudu, že zákonodárná procedura musí v obou komorách parlamentu umožnit „reálné posouzení a projednání předlohy parlamentem“. Což se podle nich nestalo.

Senátoři také napadají několik paragrafů pandemického zákona, které se týkají odškodňování podnikatelů. „Obě ustanovení zákona navrhovaného ke zrušení snižují rozsah nároku fyzických a právnických osob na náhradu škody vzniklé v důsledku mimořádných opatření,“ píší senátoři.

Navrhují pandemický zákon zcela zrušit nebo z něj alespoň vyškrtnout již zmíněné paragrafy.

Přijetí pandemického zákona se dožadovala především opozice – chtěla mít předpis, který by umožnil bojovat s epidemií bez toho, aby musel být vyhlášen nouzový stav. Pandemický zákon dovoluje vládě zavést potřebná opatření, zároveň ale umožňuje Sněmovně vládu kontrolovat.

Zatím zákon v praxi využit nebyl, vláda Andreje Babiše nakonec nouzový stav vyhlásila znovu.

Jednou z výhod pandemického zákona mělo být také odškodňování podnikatelů, kterým vláda zabrání v podnikání. Jak ale již dříve popsaly Seznam Zprávy, není jisté, co přesně se bude uznávat jako škoda a co už ne. Jasno v tom nemá ani opozice, která alespoň nějaké odškodňování proti vůli premiéra do zákona prosadila. Část politiků připouští, že konečné rozhodnutí zřejmě bude na soudech.

Reklama

Doporučované