Hlavní obsah

Senátoři ČSSD chtějí vládu bez Babiše, poslanci ČSSD však váhají

Senátor Jiří Dienstbier: Babiš premiérem nikdy být neměl.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociálnědemokratičtí senátoři byli od samého počátku proti vstupu do vlády s obviněným premiérem – a teď zdůrazňují, že nový vývoj v kauze Čapí hnízdo jim dal za pravdu.

Článek

Zatímco poslanci ČSSD váhají, zda zůstat ve vládě Andreje Babiše, senátoři tytéž strany mají jasno: Buď vyměnit premiéra, nebo raději okamžitě kabinet opustit.

Sociálnědemokratičtí senátoři byli od samého počátku proti vstupu do vlády s obviněným premiérem – a teď zdůrazňují, že nový vývoj v kauze Čapí hnízdo jim dal za pravdu.

„Po novém vývoji mám obavu z průběhu vyšetřování kauzy Čapí hnízdo vzhledem k tomu, že osoba premiéra není osoba běžného občana,“ řekl místopředseda Senátu Milan Štěch, který se podivuje nejvíc nad tím, jak se vůbec mohl Babišův syn dostat na Krym. „Existuje jenom jedno místo na světě, které je pro člena EU hůře dostupné, a to je Severní Korea. Ptám se, jak se mohl premiérův syn dostat na území anektovaného Krymu? A jak to teď může být zneužívané jak proti osobě premiéra, tak proti naší zemi?“

Další senátor za ČSSD Petr Vícha upozornil, že v kauze je více otázek než odpovědí. A připomněl, že hnutí ANO je ke svému šéfovi shovívavé tak jak k jiným ne.

„Například ministr zdravotnictví Vojtěch nedávno odvolal ředitele jedné pražské nemocnice jen kvůli obavě, že ten může být trestně stíhaný. A předseda vlády, který už je trestně stíhaný, může být premiérem?“ řekl Vích a apeloval, že sociální demokracie by u toho rozhodně neměla asistovat.

Další oranžoví senátoři, Jiří Dienstbier a Miroslav Nenutil, v kuloárech připomínali, že nebude snadné přesvědčit kolegy poslance z ČSSD, aby názor na Babiše premiéra změnili.

„Čím dál je snad každému zřejmé, že Andrej Babiš nikdy neměl být premiérem jmenován. A po novém vývoji v kauze, na který upozornila redakce Seznam, je už jeho pozice neudržitelná,“ řekl Dienstbier.

Horní komora pak jako celek vyzvala premiéra Babiše k rezignaci. „Senát Parlamentu ČR považuje účast Andreje Babiše ve vládě do konce vyšetřování podezření z dotačního podvodu ve věci společnosti Čapí hnízdo za nepřijatelnou,” stojí v usnesení Senátu.

Senátoři si Babiše dokonce pozvali, aby jim kauzu vysvětlil, ale ten se z jednání omluvil a náhradní termín nenabídl.

Vyjádření místopředsedy senátu za ODS Jiřího Oberfalzera:

Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

„Informace, které se v posledních dnech objevily v souvislosti s kauzou Čapího hnízda, vzbuzují pochybnosti, že vyšetřování dané kauzy nemusí probíhat řádně a nezávisle. Senát tuto situaci nemůže přehlížet,” řekl šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Reklama

Doporučované