Hlavní obsah

Senátoři ho obvinili z „babišizace českého sportu“. To je od nich tvrdá rána, reaguje Milan Hnilička

Výzva Václava Dolejšího s Milanem Hniličkou.Video: Václav Dolejší , Seznam Zprávy

 

Reklama

Babišizace sportu, kočkopes, zákon šitý na míru danému poslanci nebo legislativní paskvil. Takové výtky si vyslechl poslanec hnutí ANO a bývalý hokejový reprezentant Milan Hnilička na adresu Národní sportovní agentury, kterou chce v Česku normou zřídit. Horní komora mu nakonec předlohu zamítla a na tahu budou znovu poslanci. Milan Hnilička teď na Seznamu vysvětluje, jak má agentura sportu pomoci a co s ní bude dál.

Článek

Milan Hnilička, bývalý hokejový reprezentant a dnes poslanec za hnutí ANO, má za sebou první porážku v politice. Senátoři mu minulý týden zamítli zákon o vzniku agentury sportu, která má nově rozdělovat peníze a jejím šéfem má být právě Hnilička.

„Jsem zvyklý na rány, ale toto byla poměrně tvrdá rána,“ reaguje poslanec ANO na tvrdou kritiku senátorů. Ti mu vyčítali, že si agenturu vytvořil pro sebe, a dokonce ho obvinili z „babišizace českého sportu“. Mocný předseda agentury, která bude mít 80 zaměstnanců, by měl pobírat stejný plat jako ministr.

Vytýkali mu – stejně jako o tom už dříve mluvili opoziční poslanci – že zákon je prokorupční, nesystémový, že rozdělování peněz bude málo transparentní a že zákon bude nahrávat velkým sportovním klubům na úkor těch malých.

V čem bude agentura transparentnější než dosavadní rozdělování peněz přes ministerstvo školství? A jak se třeba Hnilička ubrání tomu, když po něm bude premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, aby poslal dotaci na konkrétní projekt?

„Já to od premiéra neočekávám. Nikdy jsem od něj neslyšel nic jiného, než že mu vadí, v jakém stavu je český sport a že máme zkusit jít s tím něco udělat. Takové zadání, jaké naznačujete, jsem nikdy neslyšel, neočekávám – a pan premiér dobře ví, že se mnou by to ani nešlo,“ řekl Hnilička ve Výzvě Seznamu.

Reklama

Související témata:

Doporučované