Hlavní obsah

Senátoři nechtějí čekat na konečnou verzi auditů o Babišovi. Ministerstva obeslali znovu

Podle předběžné zprávy Evropské komise je Babiš ve střetu zájmů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Senátoři se chtějí zabývat auditními zprávami o Babišově střetu zájmů. Některá ministerstva jim je ale odmítají zpřístupnit.

Článek

Zástupci horní komory Parlamentu chtějí analyzovat předběžné zprávy Evropské komise k Babišově střetu zájmů. Sestavili kvůli tomu sice speciální komisi, chybí jim ale dokumenty. Některá ministerstva jim totiž auditní zprávy odmítají poslat.

První zasedání senátní komise proto v úterý proběhlo bez obdržených zpráv.

„Trochu jsem čekal, že budou spíše hledány kličky, jak Senátu tu práci ztížit," prohlásil senátor Václav Hampl (KDU-ČSL).

Senátu zprávy dosud neposlaly rezorty financí, zemědělství a místního rozvoje. Rezort financí slíbil na žádost z 21. června odpovědět v zákonné 30denní lhůtě, ostatní dvě ministerstva listiny zaslat odmítla. Dokumenty mají podle jejich vysvětlení zůstat důvěrné, a tak senátorům doporučili obrátit se přímo na Evropskou komisi.

To se členové komise v úterý rozhodli udělat. S důvodem zamítnutí jejich žádosti ale nesouhlasí, a tak se rozhodli ministerstva znovu obeslat.

„Nemyslím, že to ministerstvo uchopilo za správný konec. Poskytnutí dokumentu orgánům Senátu neznamená zveřejnění dokumentu,“ uvedl předseda komise Zdeněk Nytra (ODS).

Svou odpověď opřel o patřičná ustanovení v zákoně. Podle zákona o jednacím řádu Senátu totiž jsou jeho orgány „oprávněny požadovat od členů vlády, vedoucích správních úřadů a orgánů územní samosprávy informace a vysvětlení potřebné pro svou činnost.“

Senátoru Hamplovi se nelíbila ani výtka ministra zemědělství Miroslava Tomana, že by Senát o záležitosti neměl jednat, dokud nebude známá konečná verze..

„Myslím si, že jedna z klíčových rolí parlamentu je kontrola zacházení s veřejnými penězi. A jestliže tady jsou poměrně vážné důvody ke znepokojení, je prostě na místě, že parlament koná hned,“ řekl.

Znovu bude komise v Senátu zasedat 25. července. Do té doby by auditní zprávy chtěla získat.

Zároveň s tím komise požádala ministerstvo spravedlnosti, aby jí poskytlo informace o konečném vlastníkovi koncernu Agrofert i všechny informace, které s konečným vlastníkem Agrofertu souvisí.

Ministry, kterých se záležitost týká, i předsedu vlády by si její členové chtěli pozvat na zasedání na podzim, v říjnu také plánují krátké setkání s auditory přímo v Bruselu.

Komise vznikla s působností do ledna příštího roku, měla by shromažďovat informace týkající se auditních zpráv a zajišťovat objektivitu. Měla by se zabývat i chystaným stanoviskem českých úřadů a porovnat auditní návrhy i s dříve řešenými dotačními kauzami.

Babiš je podle návrhu auditní zprávy, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Premiér to opakovaně odmítá, návrh auditu nepovažuje za seriózní.

Reklama

Doporučované