Hlavní obsah

Senátoři nechtějí novou agenturu sportu. „To se bude uplácet!” říká Horník

Místo ministerstva agentura. Vládní slib Andreje Babiše skoro splněn.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš dřív snil o ministerstvu sportu. To se ale prosadit nepovedlo, a tak přichází na řadu vládní agentura. V jejím čele má zřejmě stát bývalý hokejový reprezentant a dnes poslanec za vládní ANO Milan Hnilička. Senát ale zítra pravděpodobně řekne ne. Ve Sněmovně, kam se tak novela zákona o sportu vrátí, ale má podporu dostatečnou.

Článek

„Sport je u nás obrovský fenomén. Generuje 60 až 70 miliard do veřejných rozpočtů, což je na úrovni kultury a kultura je spravována ministerstvy a dvěma fondy. Sport je spravován pouze jedním odborem na Ministerstvu školství,” vysvětloval Seznamu Milan Hnilička, který za iniciativou stojí. „Sport si sám o sobě zaslouží mnohem větší pozornost,” dodal.

Kritici mu oponují, že vytvoření nového úřadu, jehož šéf bude spadat přímo pod premiéra – ten ho bude i navrhovat a případně odvolávat – přinese závislost na předsedovi vlády.

Rozhovor s poslancem Milanem Hniličkou o financování sportu.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

„De facto to bude všechno ovládat premiér, on je ten nejvyšší, protože na jeho návrh se nejenom jmenuje, ale i odvolává. To je ta moc v jedněch rukou, která je nekontrolovatelná,” varuje místopředseda Senátu Jan Horník (STAN). Tvrdí, že doteď se prostřednictvím náměstků nebo výborů na Ministerstvu školství mohli ptát na zodpovědnost. A to teď nebude možné. „Myslím, že je to obrovské korupční prostředí. Dřív to byly stovky milionů, do jedné miliardy. Teď to má být deset až dvanáct miliard. To bude byznys, u toho se bude různě uplácet,” říká Horník.

Hnilička: Bez dětí nebudou reprezentace

„Podpora dětí a mládeže je naprosto to nejdůležitější. Bez dětí a zlepšení jejich sportovní gramotnosti nebude žádná reprezentace. Já jsem přesvědčen, že musíme začít u těch nejmenších,” slibuje Hnilička, že peníze se dostanou i k nejmenším klubům a spolkům, které se starají hlavně o dětské sportovce. Česká unie sportu novou vládní agenturu vítá.

Na přerozdělování peněz má dohlížet patnáctičlenná rada. Tu si bude vybírat přímo předseda. Stejně jako jednoho svého zástupce. Pokud Hnilička uspěje, chce výčet dotací zveřejňovat online. Kvůli tomu sází i na nový seznam sportovců. „Rejstřík sportovců, který tady doposud kupodivu není. Rejstřík, který by nám řekl, kolik máme sportovců, trenérů, sportovišť,” uzavírá Hnilička s tím, že to považuje za klíč i k důsledné kontrole toho, kam peníze vlastně šly.

Rozhovor se senátorem Janem Horníkem o financování sportu.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Národní agentura sportu by podle Hniličky měla začít fungovat do podzimu letošního roku.

Stát dal loni na sport přes 5 miliard korun, nejvíc do fotbalu

Jen za loňský rok Ministerstvo školství přerozdělilo 5,3 miliardy korun. Nejvíce dotací tradičně směřovalo do fotbalu (550 milionů korun), ledního hokeje (206 milionů korun), dále pak do atletiky (183 milionů korun), tenisu (148 milionů korun) a basketbalu (112 milionů korun). Dvě třetiny z tohoto balíku pomáhají sportovat dětem.

Reklama

Doporučované