Hlavní obsah

Senátoři se Pompea chtějí ptát na TikTok, stažení vojsk z Německa i Havla

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo bude v Senátu hovořit ve středu.

Reklama

Mike Pompeo se ve středu setká se senátory, kterým bude odpovídat na jejich otázky. „Je to pro Senát velká čest,“ říká šéf zahraničního výboru Pavel Fischer. Spolu s kolegy dnes vymýšlel, jaké dotazy budou Pompeovi klást.

Článek

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se zítra sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem, odpoledne pak vystoupí s projevem v Senátu. Senátoři by měli dostat prostor položit mu několik otázek.

„Máme málo času, abychom mluvili dlouho, ale dost času, aby se něco stihlo,“ řekl předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer (NK), podle něhož by měl Pompeo senátorům k diskusi věnovat zhruba čtvrthodinu.

Výbor pro zahraniční věci proto na dnešním jednání vytvořil seznam témat, na která chtějí znát jeho názor: nebezpečí pro západní společnost, přístup americké administrativy k mezinárodním institucím, vztahy k Rusku, ale třeba i odkaz Václava Havla či sociální síť TikTok.

„Měly by zaznít i ne zcela příjemné otázky na témata, kde si tolik nerozumíme,“ podotkl senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), který chce objasnit postoj Spojených států k mezinárodním institucím, jako je OSN či Světová zdravotnická organizace, ale také se dozvědět víc o připravovaném stažení amerických vojsk z Německa. „Je to věc kritizovaná demokraty i republikány a nedává žádný vojenský strategický význam.“

Senátoři se šéfa americké diplomacie chtějí ptát také na čínskou sociální síť TikTok, o jejímž možném zakázání nedávno hovořil americký prezident Donald Trump. „Myslím, že během jeho vystoupení by se slušelo zmínit i Václava Havla, zeptala bych se ho, co si myslí o jeho odkazu a jestli považuje jeho myšlenky za stále aktuální. Je ale možné, že se o Václavu Havlovi ve svém projevu zmíní,“ uvedla Renata Chmelová (KDU-ČSL).

Mike Pompeo se zítra ve 14:25 setká s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedou zahraničního výboru Pavlem Fischerem, s projevem na plénu vystoupí o deset minut později, pak bude následovat moderovaná diskuse.

Reklama

Související témata:

Doporučované