Hlavní obsah

Senátoři si prodloužili večer, zvládli registr smluv i zákaz kožešinových farem

Senátoři jednali do pozdních nočních hodin.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Senátoři si ve čtvrtek odhlasovali, že budou jednat do pozdních nočních hodin. Dnes tak mají volno.

Článek

Senát schválil zákaz kožešinových farem od konce ledna 2019. Novela má zakázat „chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin".

Nová pravidla se budou vztahovat na chov lišek a norků. Na chov králíků nebo nutrií už ale ne. Chovatelé, kteří budou muset svůj byznys zavřít, by měli dostat od státu finanční kompenzaci.

Jak vysokou? O tom by měla rozhodnout vyhláška Ministerstva zemědělství.

Výjimky pro Budvar i ostatní

Senátoři se dostali i k projednávání poslanecké novely zákona o registru smluv, podle níž by se měly zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun týkající se státu, krajů, obcí a jejich podniků a organizací.

K novele nezaujali žádné stanovisko, což znamená, že na podpis k prezidentovi se dostane ve znění, které prošlo Poslaneckou sněmovnou.

Pokud prezident zákon podepíše, z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru bude mít výjimku národní podnik Budějovický Budvar a částečné výjimky pak některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů a obcí.  Do evidence se nebudou vkládat také smlouvy, které se týkají nakládání s výbušninami, a kolektivní smlouvy.

Určité výjimky dostanou i Česká televize a Český rozhlas v případě například mimořádných přenosů nebo licenčních práv na sportovní utkání a veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce u smluv, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou.

Reklama

Doporučované