Hlavní obsah

Senátoři USA navrhují kvůli syrské operaci protiturecké sankce. Trump je nevylučuje

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Turecku hrozí kvůli vojenské ofenzivě na severovýchodě Sýrie tvrdé americké sankce. Takovýto postup totiž navrhují v případě pokračování turecké operace republikánský senátor Lindsey Graham a jeho demokratický kolega Chris Van Hollen. Podle agentury AP plánují lídrům Senátu společný návrh předložit příští týden.

Článek

Návrh připravovaný zástupci obou stran v americkém Kongresu by zastavil vojenskou pomoc Spojených států pro Turecko a uvalil sankce mimo jiné na aktiva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Další součástí zveřejněného nástinu opatření jsou sankce proti zahraničním vojenským nákupům Turecka, píše AP.

Americký prezident Donald Trump ve středu naznačil, že postihy podpoří, když Ankara nebude postupovat „nejhumánnějším možným způsobem".

Nálety a ostřelování proti kurdským milicím na severovýchodě Sýrie začaly několik dní poté, co Trump ohlásil, že ze stejného regionu se stahují američtí vojáci. Trump je kvůli tomuto kroku pod palbou kritiky, a to i ze strany republikánských politiků. Například Graham prohlásil, že vláda USA „hanebně opustila" Kurdy, kteří pomohli v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát (IS).

Šéf Bílého domu ve středu kritiku ohledně stažení vojáků odmítal s tím, že Graham „by tam chtěl zůstat dalších 200 let a možná přidat pár set tisíc lidí".

„V tomhle s Lindseym nesouhlasím. Ale řeknu vám, že souhlasím ohledně sankcí," dodal podle televize CNN. Prý uvažuje o mnohem tvrdší odpovědi, než jsou sankce. Na otázku, kde vidí v této souvislosti hranici humánnosti, Trump odpověděl, že by ji stanovil za chodu.

Návrh zákona o sankcích chtějí senátoři Van Hollen a Graham Senátu předložit příští týden, jakmile Kongresu skončí prázdniny. Van Hollen řekl, že budou od lídrů obou stran v Senátu požadovat záruky o jeho rychlém projednání. Podle Grahama bude mít opatření mezi zákonodárci takovou podporu, že jej prezident Trump nebude moci vetovat.

USA letos v dubnu zrušily objednávku stíhaček

Spojené státy se s partnerem z NATO Tureckem letos již do konfliktu dostaly. Washington v dubnu zastavil dodávky zařízení pro ultramoderní stíhací letouny F-35 do Turecka kvůli Ankarou plánovanému nákupu ruského protiraketového systému S-400. Turecké straně bylo údajně sděleno, že nedostane další část očekávaného zařízení nezbytného k přípravě převzetí slibovaných amerických letadel.

Práce na zprovoznění těchto systémů a výcvik personálu k jejich obsluze pokračují, operativní budou v dubnu 2020, dodalo turecké ministerstvo obrany v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Sankce si přejí i republikáni

Sankce chce na Turecko uvalit i několik desítek republikánů. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters.

„Prezident Turecka Erdogan a jeho režim musí čelit vážným důsledkům za bezcitné napadení našich kurdských spojenců na severu Sýrie," uvedla v prohlášení republikánská kongresmanka Liz Cheneyová, která je předsedkyní republikánského klubu ve Sněmovně reprezentantů. Skupina nyní v plénu předloží návrh zákona o uvalení sankcí vůči Ankaře.

Kurdské ozbrojené síly několik posledních let bojovaly společně s USA proti samozvanému Islámskému státu a ztratily přitom kolem 11 000 bojovníků. Turecko ve středu proti kurdským milicím na severovýchodě Sýrie zahájilo rozsáhlou ofenzivu, a to několik dnů poté, co prezident Trump oznámil, že američtí vojáci tento region opustí.

Reklama

Doporučované