Hlavní obsah

Senátoři: Vláda úmyslně oddaluje projednání korespondenční volby

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Možná tisícům lidí hrozí, že je karanténa kvůli koronaviru na podzim nepustí ke krajským a senátním volbám. Vyřešit by to mohla korespondenční volba. Senát chce tlačit na vládu, ať projedná zákon, který má na stole od roku 2018.

Článek

Senát bude dnes hlasovat o výzvě vládě, aby projednala zavedení korespondenční volby. Změna zákona o volbách, kterou zpracovala ministerstva vnitra a zahraničních věcí, na vládě leží už třetím rokem.

Podle senátora Tomáše Czernina (TOP 09) hrozí, že se zákon do konce mandátu této Sněmovny vůbec nedostane do roku 2021 k projednání a takzvaně spadne pod stůl.

Korespondenční volba se do zákona měla dostat především kvůli Čechům žijícím v zahraničí, kteří v současné době musí volit jen na zastupitelských úřadech, což je pro mnohé z nich komplikované, a voleb se proto neúčastní.

Návrh však začal být velmi aktuální i nyní v době koronavirové krize, kdy ministerstvo vnitra upozornilo, že lidé v karanténě nebudou moci volit v podzimních krajských a senátních volbách.

„Korespondenční volba by toto mohla vyřešit, aby nebylo velké části občanů volební právo odpíráno,“ říká Czernin, který dnes navrhne, aby Senát vyzval vládu k projednání novely.

Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že změny, které by umožnily lidem v karanténě hlasovat, do podzimních voleb není možné prosadit. Zároveň uvedl, že překážka, jakou je karanténa, je uvedena ve volebním zákoně z roku 1995.

Podle Czernina je zákon ze strany ministerstev připravený na projednání vládou a následné projednání Poslaneckou sněmovnou.

„Bylo by to velké gesto, na které naši krajané dlouhodobě čekají. Je jich zhruba 600 tisíc. Vládě se to však nehodí do programu, protože krajané by možná volili někoho jiného,“ rýpl si senátor do koalice ANO a ČSSD podporované komunisty.

Reklama

Doporučované