Hlavní obsah

Senátoři za TOP 09 se přidali k ODS, Vystrčil zůstane předsedou

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Miloš Vystrčil by měl zůstat předsedou Senátu.

Reklama

aktualizováno •

Frakce ODS a TOP 09 bude největší v Senátu. V čele horní komory má zůstat Miloš Vystrčil, Tomáš Czernin bude prvním místopředsedou.

Článek

Senátoři TOP 09, kteří v úterý opustili klub Starostů a nezávislých, se dohodli se zákonodárci ODS v horní komoře na společném klubu. Frakce tak bude největší v Senátu. Senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin bude jejím prvním místopředsedou.

Klub má nést název ODS-TOP 09, sdělil ČTK mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk. Podrobnosti oznámí senátoři na tiskové konferenci. Nejpočetnější frakce by měla mít podle zvyklostí hlavní nárok na obsazení pozice předsedy Senátu. Czernin se v pondělí vyslovil pro to, aby v čele Senátu zůstal Miloš Vystrčil (ODS).

Vystrčila v čele Senátu podpoří i hnutí Starostové a nezávislí, oznámil na svém facebookovém profilu jeho předseda Vít Rakušan. Senátní frakce ODS a Starostů budou mít v povolebním složení horní komory dostatek hlasů k Vystrčilovu zvolení.

TOP 09 v letošních volbách zdvojnásobila počet senátorů. K Czerninovi a Herbertu Paverovi přibyli Tomáš Třetina a Jan Grulich. Za TOP 09 jako navrhující stranu byl v minulosti zvolen také místopředseda horní komory Jiří Růžička, který je ale nestraníkem. Podle dohody z nočního jednání by Czernin a Pavera měli zůstat na svých dosavadních pozicích ve výborech, Grulich se bude zřejmě věnovat školství.

Odchod TOP 09 oslabil početní převahu Starostů, kteří s ohledem na výsledek voleb měli šanci utvořit nejsilnější klub, a tím si i nárokovat křeslo předsedy horní komory. Starostové by tak měli mít v klubu 24 členů včetně místopředsedy Senátu za TOP 09 a STAN Růžičky. ODS ve volbách posílila také a měla mít bez zástupců TOP 09 nejméně 21 členů, přičemž novým členem jejich klubu by se mohl stát rovněž nový senátor za Pelhřimovsko Jaroslav Chalupský (za Svobodné). „Rozhodnutí je ale na něm,“ uvedl v úterý Zdeněk Nytra, který byl zvolen předsedou senátorského klubu ODS.

Třetí nejsilnější frakcí v Senátu zůstane klub KDU-ČSL a nezávislých. ČSSD ve volbách propadla a zůstanou jí tři senátoři, což na vlastní klub nestačí. ANO v obhajobě mandátů dosáhlo jen polovičního úspěchu a v klubu by mělo mít šest členů. Početně by jej měl předstihnout Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, který by měl mít sedm až osm členů.

Reklama

Doporučované