Hlavní obsah

Senátoři začali prověřovat podezření, že Ivo Valenta porušuje zákon o střetu zájmů

Senátoři řeší případ Iva Valenty.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prověřování případu senátora Iva Valenty do Senátu dostalo poté, co jej kvůli podjatosti odmítly řešit dva úřady ve Zlíně.

Článek

Senátoři v mandátovém a imunitním výboru začali řešit případ senátora Iva Valenty, na něhož stejně jako na premiéra Babiše podala podnět Transparency International kvůli podezření z porušování zákona o střetu zájmů.

Kauza původně přišla na stůl úředníkům zlínského magistrátu a Krajského úřadu ve Zlíně, které však rozhodly, že jsou ve Valentově kauze podjaté, protože zde senátor vykonává také mandáty městského respektive krajského zastupitele.

Ministerstvo spravedlnosti poté nařídilo předat spis magistrátu do Přerova. Ten se ale případu nakonec nebude věnovat, protože Valenta požádal o jeho projednání právě v Senátu.

Předseda mandátového a imunitního výboru Senátu Ivo Bárek Seznamu potvrdil, že případ od úředníků z Přerova dostal. Spis nyní studuje zpravodaj Zdeněk Hraba.

„Poté bude nařízeno jednání výboru. Zatím vám ale neřeknu, jestli to bude za týden, za dva nebo za měsíc,“ řekl Seznamu Bárek.

Rozhovor s ředitelem české pobočky TI Davidem Ondráčkem o Valentově střetu zájmů.Video: Seznam Zprávy

Podnět Transparency International na senátora Valentu obsahuje podezření, že přes další firmy ovládá regionální televizi TV Brno 1.

Zpravodaj kauzy senátor Zdeněk Hraba řekl, že začne nyní pracovat na zprávě, kterou předloží kolegům. „Já tam určitě do té zprávy napíšu svoje závěry. Bude zahájeno disciplinární řízení s tím, že pan senátor Valenta má možnost se vyjádřit,“ uvedl Hraba.

Senátor Valenta je podle Transparency International stoprocentním společníkem firmy Sheading Financial Ltd. se sídlem v kyperském Limassolu, která je vlastníkem další kyperské společnosti WCV World Capital Ventures.

Ta je pak 70procentním akcionářem české společnosti OUR MEDIA a.s., která dále drží 65procentní podíl v Brno TV, s.r.o.

Valenta už dříve pochybení odmítl. „V žádném případě neporušuji zákon o střetu zájmů,“ prohlásil.

Za porušení zákona by mohl dostat pokutu až 250 tisíc korun.

Z vyjádření analytika Transparency International Milana Eibla lze vyvodit, že v předávání kauzy mezi úřady a tom, že skončila v rukou Senátu, problém nevidí.

„Samozřejmě přesunem do senátního výboru mohou nastat větší politické tlaky na vyautování podnětu, nicméně právě senátní úroveň může na druhou stranu pomoci vnímat širší podstatu celého problému, a to očividný střet zájmů senátora Valenty ve vlastnictví Parlamentních listů,“ řekl.

Právě kvůli vlastnictví Parlamentních listů se ale do střetu s paragrafy nedostává. Jde o internetové médium, které podle zákona vlastnit může.

„Chceme apelovat i na zákonodárce, aby uvážili, jestli není na čase zohlednit ty očividné díry v zákoně o střetu zájmu,“ doplnil Eibl.

Babiš se vymlouvá na něco, oč vůbec nejde, říká analytik Transparency International. Video: Pavel Cyprich

Kromě Valenty se nyní stále prověřuje také už zmíněné podezření na porušení zákona o střetu zájmů u premiéra Andreje Babiše. Městský úřad v Černošicích prozkoumal podnět Transparency International a udělil podle informací deníku Právo Babišovi pokutu 200 tisíc korun.

Premiér se proti rozhodnutí odvolal, jeho odvolání nyní černošický úřad zkoumá a pak by se případ mohl dostat na stůl úředníků Krajského úřadu Středočeského kraje.

Zde je hejtmankou Babišova stranická kolegyně z hnutí ANO Jaroslava Jermanová, ale úřad zatím nekomentuje, jak bude v kauze postupovat. Jeho ředitel Jiří Holub uvedl, že spis o Babišově případu zatím nedostali.

Reklama

Doporučované