Hlavní obsah
Online

Senátem prošel daňový kompromis. Teď je na tahu Poslanecká sněmovna

Živý přenos z jednání Senátu.Video: Senát

 

Reklama

aktualizováno •

Schvalování daňového balíčku v horní komoře Parlamentu sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Horní komora na čtvrtečním jednání schválila vlastní návrh novely, která zruší superhrubou mzdu a nastaví nové sazby daně z příjmů. Verzi vzešlou ze Sněmovny senátoři zkritizovali jako paskvil, eintopf, zákeřný podvod nebo fantasmagorii. Část senátorů chce hlasovat pro odmítnutí zákona.

- Prošel návrh libereckého senátora Michaela Canova. Ten dává kompenzace krajům a obcím ve výši 80 procent, ruší zdanění příjmů z prodeje cenných papírů a z prodeje podílu v akciových společnostech a zvyšuje slevu na poplatníka pouze na 27 840 korun.

- Premiér Andrej Babiš slíbil senátorům, že bude na jednání přítomen třeba do půlnoci. Zprávy o tom, že hodlá odjet na jednání do Bruselu, označil za fámy. Během dopoledne ale přesto do Bruselu odjel. Část senátorů navrhla přerušení schůze do příští středy, ale nakonec bylo odhlasováno, že se bude v jednání pokračovat.

- Sněmovna schválila verzi, se kterou není spokojená ani vláda, ani opozice. Premiér Andrej Babiš ji označil za katastrofu. Návrh zákona by zrušil superhrubou mzdu, zavedl daň ve výši 15 procent a zároveň zvýšil slevu na poplatníka na 34 tisíc korun. To by snížilo příjmy veřejných rozpočtů o 134 miliard korun ročně a výrazně by zasáhlo do rozpočtů obcí a krajů.

  • Senátoři začínají načítat pozměňovací návrhy

    Senátoři začínají načítat jednotlivé pozměňovací návrhy. Poté si vezmou 45 minut přestávku na porady klubů před hlasováním.

  • Senátoři schválili návrh na snížení daní s 80procentní kompenzací obcím

    Počtem 51 hlasů ze 77 přítomných senátorek a senátorů prošel společný návrh ODS, TOP 09, KDU-ČSL a nezávislých, klubu Pro region a senátora Michaela Canova (SLK). Ten navrhuje zrušení superhrubé mzdy, zdanění 15 a 23 procent, zvýšení slevy na poplatníka o 3 tisíce příští rok a o další 3 tisíce v roce 2022 a také kompenzaci výpadku příjmů obcím a krajům ve výši zhruba 80 procent. Souhlasné stanovisko návrhu dala i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

  • Schůze je přerušena do 19:35

    Senátoři přerušili schůzi do 19:35, aby si vzali čas na poradu předsedů klubů a také jednotlivých klubů před hlasováním o daňovém balíčku.

  • Senátoři glosují dnešní jednání i na Twitteru

    Senátoři dnešní jednání glosují také na sociálních sítích. „Stát není Agrofert a nemůže si díry v rozpočtu zamáznout čerpáním dotací,“ povzdychl si na Twitteru Marek Hilšer.

  • Snížením daní přijde v příštích letech průměrný penzista o tisíce

    Vinou zákona na snížení daní přijde v příštích letech průměrný penzista o šest nebo sedm tisíc korun ročně. Bude záležet, v jaké verzi Parlament zákon schválí. „V ekonomice neexistuje oběd zadarmo. Proto také snížení daně z příjmů, o kterém dnes jedná Senát, někdo zaplatí,“ píše ve svém článku reportér Seznam Zpráv Petr Holub.

    Celou analýzu Petra Holuba čtěte zde

  • Nwelati: I obce a kraje se mají podílet na vyrovnání propadu rozpočtu

    Primátor Mladé Boleslavi a senátor Raduan Nwelati (ODS) chce hlasovat pro pozměňovací návrh s 80procentní kompenzací pro obce a kraje. I ty se podle něj mají nějakou měrou podílet na vyrovnání výpadku v rozpočtu, který daňový balíček přinese. „Spočítal jsem si, že zrušení superhrubé mzdy občanům Mladé Boleslavi ponechá 417 milionů, pro rozpočet města to s 80procentní kompenzací, pro kterou budu hlasovat, dělá minus 28 milionů korun. Já osobně říkám, že pro mě ztráta v rozpočtu 28 milionů není nic, co bychom neměli zvládnout. Letos jsme si vyzkoušeli, že jsme schopni v provozních výdajích ušetřit,“ popsal Nwelati, který v čele Mladé Boleslavi sedí už od roku 2006.

  • Podle Nytry daňový balíček zlepší tvorbu státního rozpočtu

    Nad sestavováním státních rozpočtů bude po daňovém balíčku nutné více přemýšlet, myslí si senátor Zdeněk Nytra (ODS). „Někdy mám pocit, že sestavování rozpočtu funguje tak, že vezmu příjmy a ty prostě utratím. Že se nedívám, jestli můžu někde šetřit. Tímto krokem ten stát donutíme příjmy omezovat a hledat úspory,“ domnívá se.

  • Hilšer: Je to cílený a zákeřný podvod

    Senátor Marek Hilšer uvedl, že bude hlasovat pro zamítnutí daňového balíčku, který označil za dílo podvodníka. „Je to podvod politického podvodníka, který na jedné straně občanům bez uzardění říká: Dám vám peníze, všem stejně. Na druhé straně ale zamlčuje fakt, že za další roky o více peněz přijdou, až budeme muset splácet katastrofální dluh a napravovat destrukci státu, kterou přivodí. To už mu ale bude úplně lhostejné,“ řekl Hilšer.

  • Hilšer: Dopad na rozpočty je polovina Dukovan

    Premiéra Andreje Babiše zkritizoval senátor Marek Hilšer (klub STAN), podle nějž je snížení daní nepromyšlené. „Příprava této změny byla amatérská a chaotická. Místo toho, aby vláda takto zásadní změny veřejnosti obhájila a vypořádala se s mnoha odbornými námitkami, rozhodl se Andrej Babiš jít na sílu,“ uvedl Hilšer a zátěž pro veřejné rozpočty přirovnal k plánované dostavbě Dukovan. „Je to naprostá šílenost, v podstatě polovina nákladů na stavbu jednoho jaderného bloku, o kterém se nyní dohadujeme. Za dva roky bychom měli jadernou elektrárnu, o které se říká, že je investice století, zaplacenou,“ dodal.

  • Czernin navrhl zachování rozpočtové odpovědnosti

    Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) předložil svůj pozměňovací návrh, který zachovává v daňovém balíčku rozpočtovou odpovědnost. „Původní návrh poslance Babiše totiž prakticky eliminuje zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Je to, jako kdybyste si vzali hypotéku na 15 let se zátěží 20 tisíc měsíčně a neuvědomili si, že za 10 let jdete do důchodu a ten už na to nebude stačit. Nebudete platit, skončíte v exekuci a chudobě. Tam nás poslanec Babiš vede,“ řekl Czernin. TOP 09 podmiňuje přijetím Czerninova návrhu její souhlas s daňovým balíčkem v Senátu.

  • Schůze Senátu k daňovému balíčku pokračuje

    Jako první si vzal po přestávce slovo nezávislý senátor Pavel Fischer a ihned premiéra Andreje Babiše zkritizoval za to, jakým způsobem pozměňovací návrh daňového balíčku předložil. Tedy ne jako premiér, ale jako poslanec. „Návrh premiéra by musely dostat k vyjádření nejrůznější rezorty, Národní rozpočtová rada, Legislativní rada vlády. Jako premiér by nemohl předložit něco v takovéto podobě. Premiér prohlubuje dlouhodobý strukturální deficit, využívá svého poslaneckého mandátu, provádí kličku. Sněmovna schvalovala pozměňovací návrhy, které nebyly propočítány experty,“ upozornil Fischer, podle nějž vláda už nehlasuje jako celek.

  • Schůze je přerušena do 14 hodin

    Předsedající po projevu ministryně financí Aleny Schillerové vyhlásil přestávku a schůzi přerušil do 14 hodin.

  • Schillerová: Lidé na ty peníze čekají

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která návrh hájí před senátory, zopakovala, že lidé peníze, které dostanou díky daňové změně navíc, chtějí utrácet. „Nevím, jestli se bavíte s lidmi, já ano. A myslím, že na to hodně čekají. Nezapomínejte na multiplikaci. Multiplikace znamená, že vezmou ty peníze a utratí je. Vrátí se nám to na sdílených daních, vyplatí se to i municipalitám. I to, že říkáte, že si to někdo ušetří? Proč ne, jestliže si někdo část těch peněz ušetří, tak si je ušetří třeba na důchod nebo něco jiného, co si pořídí v pozdější době. To všechno jsou stimuly,“ uvedla Schillerová.

  • Wagenknecht: Babiše mohl zastoupit Zeman

    Podle senátora Lukáše Wagenknechta (SEN21 + Piráti) Andrej Babiš do Bruselu jezdit nemusel a mohl si za sebe vyjednat zastoupení. „Pokud tady pan premiér chtěl být, tak mohl, protože na Evropské radě ho může zastoupit pan prezident. Chápu ale, že jeho zájem je nyní zájem osobní a nadřazuje je nad zájmy daňových poplatníků,“ řekl Wagenknecht a narážel na dotace na kotle v chemičce Lovochemie.

  • Láska: Babiš nás chtěl ponížit a vyprovokovat

    Senátor Václav Láska (SEN21 + Piráti) výrazně zkritizoval Babišovo chování, avšak ohodnotil, že Senát schůzi kvůli němu nepřerušil. „Premiér v Poslanecké sněmovně zapálil barák a chce po nás, abychom ho uhasili, ale když to neuhasíme, jak chce on, tak tu zodpovědnost shodí na nás. Premiér se Senátu dlouhodobě vyhýbá, za poslední rok a půl tu byl jedinou. Ostentativně sem nechodí. Když sem po tom roce a půl přijde, tak sem přijde proto, aby nás ponížil a vyprovokoval. Dnes dáváme vzkaz, že se nenecháme vyprovokovat, nejsme senátní špína a vždy myslíme na zájmy lidí. Neskočíme na provokaci premiéra, který se na nás snaží shodit zodpovědnost za své selhání,“ rozohnil se Láska.

  • Schůze bude pokračovat i bez Babiše

    Senátoři na návrh klubu STAN hlasovali o přerušení schůze do středy 16. prosince kvůli absenci premiéra Andreje Babiše. Návrh neprošel. Pro hlasovalo 26 z přítomných 74 senátorek a senátorů, 39 hlasovalo proti.

  • Vystrčil se zastal Babiše

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se i přesto, že tím dle svých slov nezíská moc plusových bodů, premiéra Babiše, který ze Senátu odjel do Bruselu, zastal. „Stává se to nám všem, že byť jsme tady chtěli být, tak tu nebudeme, protože jiný úkol je důležitější. Věřím tomu, že se tak skutečně stalo, že přestože tady chtěl být, tak tady být nemůže. Měli bychom to uznat i přesto, že je to politický soupeř,“ řekl Vystrčil.

  • Horník: Jsem z toho úplně divej. Premiér neumí držet slovo

    Senátor Jan Horník (STAN) se rozčílili po odchodu premiéra Andreje Babiše ze sálu. „Je to hrozný, že premiér této země neumí držet slovo! Ve zkráceném řízení jsme se pořád podřizovali premiérovi této země. Na výborech, v klubech, všude jsme hledali cestu. Premiér nakonec prohlásil následující: já budu v Senátu tak dlouho, jak bude potřeba. Takže udělejme si obrázek. Jak máme věřit této vládě? Jsem z toho úplně divej. Ještě to funguje ke všemu tak, že je to jako malé dítě, které je na písečku a najednou má nějakou svoji bábovičku a vlastně na tu se mu nesmí sáhnout,“ rozčílil se za pultíkem Horník.

  • Babiš nedodržel slib, který dal před dvěma dny, a odjel ze Senátu

    Andrej Babiš před dvěma dny slíbil, že z jednání v Senátu neodjede do Bruselu, i kdyby ho tam měl zastoupit polský premiér. Slib nedodržel a už dopoledne ze Senátu odjel.

  • Schůze je přerušena na 20 minut kvůli odchodu Babiše

    Předseda senátorského klubu STAN Petr Holeček navrhl přerušení schůze do 11:20. „Vzhledem k odchodu pana premiéra z jednacího sálu navrhuji a žádám o dvacetiminutovou přestávku na poradu našeho klubu,“ uvedl. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se z jednání omluvil kvůli potřebě přesunout se na jednání do Bruselu. Někteří senátoři podmiňovali projednávání daňového balíčku jeho přítomností. Je proto možné, že kvůli odchodu Babiše navrhnou přerušení projednávání tohoto bodu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy