Hlavní obsah

Senátorka promluvila o znásilnění nadřízeným z časů služby u letectva

Americkou senátorku měl při její službě u amerického letectva znásilnit nadřízený.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Republikánská senátorka Martha McSallyová (52) na slyšení o sexuálním násilí v americké armádě uvedla, že byla znásilněna. Ženu, která byla první pilotkou v americké armádě nasazenou v boji, měl znásilnit nadřízený důstojník, když působila u letectva.

Článek

McSallyová před komisí řekla, že znásilnění tehdy nenahlásila. Podle svých slov se za situaci styděla a také postrádala důvěru v systém vyšetřování případů. „Vinila jsem sama sebe. Cítila jsem hanbu a byla jsem zmatená. Myslela jsem si, že jsem silná, ale cítila jsem se bezmocně,“ řekla. McSallyová se rozhodla vystoupit mimo jiné kvůli tomu, že si podle ní armáda neumí s podobnými případy poradit odpovídajícím způsobem. „Dlouho jsem mlčela. Před koncem svého působení u letectva jsem ale cítila, že musím promluvit, aby ostatní věděli, že nejsou sami.“

O sexuálním násilí v armádě mluvila McSallyová podle britského zpravodajského serveru BBC už v minulosti. Tehdy hovořila o tom, že byla sexuálně obtěžována. Bližší detaily ale popsala až nyní. Kvůli dřívějším reakcím to ale pro ni nebylo jednoduché. „Když jsem se v obecné rovině o své zkušenosti podělila, zhrozila jsem se nad tím, jak to bylo přijato. Jako mnoho dalších obětí sexuálního násilí jsem si připadala, jako by mě systém znovu znásilňoval. Nechybělo mnoho, abych z armády předčasně odešla,“ uvedla na slyšení.

Republikánská senátorka strávila u amerického letectva 26 let. Do výslužby odešla v hodnosti plukovnice v roce 2010.

Podle zpravodajského serveru BBC počet nahlášených případů sexuálního násilí v americké armádě v roce 2017 narostl oproti předchozím letům o 10 procent. Podle serveru AlJazeera+ bylo ve zmíněném roce nahlášeno 6 769 případů. Odhady hovoří o tom, že nahlášen je každý třetí případ.

McSallyová je mezi americkými senátory a senátorkami nováčkem, křeslo získala v listopadových volbách. Při tehdejší kampani v rozhovoru pro list The Wall Street Journal uvedla, že ji jako sedmnáctiletou přinutil k sexu její středoškolský trenér atletiky.

Republikánská senátorka není jedinou ženou v Senátu, která veřejně promluvila o tom, že byla v minulosti znásilněna. Její stranickou kolegyni Joni Ernstovou podle jejích slov znásilnil při studiích na univerzitě její tehdejší přítel. Senátorka z Iowy, také armádní veteránka nasazená v boji, podobně jako McSallyová případ nenahlásila.

Reklama

Související témata:

Doporučované