Hlavní obsah

Senior zemřel, další jsou nemocní. Covid zřejmě šířila neočkovaná pečovatelka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Domov důchodců na Jablonecku čelí útoku koronaviru. Jeden z klientů zemřel. Další jsou nakažení. Nakažená je i pracovnice z přímé péče. Ta odmítla očkování a právě ona zřejmě klienty nakazila.

Článek

Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. „Všichni naši klienti jsou proti koronaviru očkování a také většina zaměstnanců, z 90 se jich očkovat nenechalo jen sedm. Udělal jsem všechno proto, abych je k očkování přesvědčil, nutit je ale nemohu,“ řekl Skrbek. Na případ upozornil Český rozhlas Radiožurnál.

„Zatím to není potvrzené, ale jedna neočkovaná pečovatelka nám na koronavirus onemocněla a celá její rodina, a zrovna na oddělení, kde pracuje, se u dvou seniorů objevil covid,“ doplnil ředitel. Přestože v domově stále každý týden neočkované pracovníky sami testují, zavlečení nákazy zabránit nedokázali. Život v domově, který se sotva začal vracet do starých kolejí, se tak znovu zastavil.

Na nákazu se podle ředitele domova přišlo ve chvíli, kdy jeden z klientů zkolaboval a odvezli ho do nemocnice. Tam zjistili, že má koronavirus. „Šlo o britskou variantu, nemoci bohužel podlehl,“ řekl Skrbek. Následné testování odhalilo další dva nakažené. Dnes prošlo PCR testováním dalších 60 vytipovaných, kteří s nimi byli v kontaktu. Podle Skrbka není možné lidem očkování nařídit, sami by si ale měli uvědomit, jak nebezpečný je koronavirus pro seniory v domovech. „Často jsou vážně nemocní, jejich imunita je oslabená, a ani očkování je tak nemusí ochránit,“ dodal.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví (MZ) nových případů v Libereckém kraji v tomto týdnu přibývá, ve středu odhalily testy dalších 21 nových případů nákazy, z toho 17 na Liberecku, tři na sousedním Jablonecku a jeden na Českolipsku. Za poslední týden připadá v kraji na 100 000 obyvatel 27 nových případů. Podle krajského ředitele Vladimíra Valenty prokázaly testy v Libereckém kraji jak britskou mutaci, tak indickou. O jakou variantu jde ve Velkých Hamrech, musí podle něj ještě potvrdit laboratoř.

Reklama

Související témata:

Doporučované