Hlavní obsah

Senioři by měli co nejvíce omezit vycházení ven

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Nejohroženější skupinou jsou senioři. Kam mohou volat, kdo jim vyzvedne důchod nebo jak si obstarají nákup? Odpovědi naleznete níže v textu.

Článek

Senioři patří k nejohroženějším skupinám, smrtnost u lidí nad 60 let je totiž asi čtyřprocentní, a u lidí nad 80 let dokonce patnáctiprocentní (oproti smrtnosti 0,4 procenta u lidí do padesáti let).

Nejlepší prevencí tak je vycházet z domu co nejméně, ideálně vůbec.

Kam volat, když si nevím rady, mám strach nebo pociťuji příznaky?

Veškeré otázky a nejasnosti týkající se koronaviru by vám měli zodpovědět na třech nově zřízených infolinkách Státního zdravotního ústavu: 724810106, 725191367, 725191370. Mohou být ale přetížené a může chvíli trvat, než se na ně dovoláte. V takovém případě zachovejte klid, nepanikařte a buďte trpěliví.

Základní informace poskytují i speciálně zřízené infolinky jednotlivých zdravotních pojišťoven:

VZP: 952 222 222

VoZP: 844 888 888

ČPZP: 810 800 800

OZP: 261 105 555

ZP ŠKODA: 800 209 000

ZPMV: 844 211 211

RBP: 800 213 213

Pokud pociťujete příznaky, necítíte se dobře a podobně, určitě nikam nechoďte a nejezděte. Můžete zavolat buď svému praktickému lékaři, který má veškeré potřebné informace, a poradí vám, co přesně dělat. Obrátit se můžete i na příslušnou krajskou hygienickou stanici, kde také poskytnou jasné instrukce, jak se zachovat.

Pokud je vám opravdu zle, můžete samozřejmě volat i linku 112, ale rozhodně je předem upozorněte, že pociťujete příznaky koronaviru. Tuto linku ale využívejte opravdu jen v krajní nouzi.

Kdo mi nakoupí potraviny či mi přinese potřebné léky?

V tomto směru by se o vás měly postarat především vaše děti, k péči o seniory vybízí mladší generace i stát. Pokud to ale není možné (děti nemáte, jsou třeba v karanténě nebo vás dělí velká vzdálenost), nebojte se. Pomoci určitě mohou i sousedé.

Vyzvednout vám mohou i léky na předpis, pokud zavoláte svému lékaři a požádáte ho o zaslání elektronického předpisu. Lékař vám ho zašle na jakékoli mobilní číslo a dotyčný pak může léky bez problémů vyzvednout.

A pokud ani tohle nejde? Možností jsou nejrůznější donáškové služby, služby pečovatelských domů, využití služeb dobrovolníků či nejrůznějších organizací, center a klubů seniorů, kteří pomoc postupně nabízejí.

Například Nadační fond Jihočeské naděje spustil krizovou telefonní linku (722 233 500, 721 015 340), na které si mohou senioři nad 60 let z Českých Budějovic objednat nákup základních potravin. Zaplatí pouze za nákup, dovoz kurýrem mají zdarma.

Život 90 otevřel Koordinační centrum pro seniory z Prahy a nonstop linku pro pomoc v krizové situaci na telefonním čísle 739 477 609. Linky pomoci zřizují i obecní a městské úřady.

Potřebuji dezinfekci?

Dezinfekční gely na ruce jsou samozřejmě formou prevence, ale především v situacích, kdy nemáte k disposici vodu a mýdlo. Pokud jste doma, stačí, když si budete pravidelně (po použití toalety, po smrkání, kýchání, po příchodu z venku, po kontaktu s jinou osobou a podobně) a důkladně mýt ruce mýdlem.

Kdo mi vyzvedne důchod?

Pravda, s důchodem to není tak jednoduché, převzít ho za vás podle zákona smí jen váš opatrovník, zvláštní příjemce důchodu (občan určený rozhodnutím obecního úřadu, třeba pokud důchodce není schopen ze zdravotních důvodů hospodařit s penězi) a na základě průkazu příjemce manžel žijící ve společné domácnosti. Domluvit se s poštou jinak nejde.

Pokud ale nepotřebujete nutně peníze, na poště na vás počkají až tři splátky důchodu, tedy si pro ně můžete dojít až za tři měsíce. Potom je ale pošta vrátí ČSSZ a ta výplatu důchodu zastaví do doby, než se důchodce u ní znovu o důchod přihlásí.

Související témata: