Hlavní obsah

Senioři dostanou respirátor a pět roušek. Zásobu jen na několik dnů

Foto: pixabay.com/cocoparisienne

Seniorům do schránky přijde jeden respirátor a pět roušek.

Reklama

Vláda rozhodla, že seniory a další ohrožené skupiny zásobí ochrannými pomůckami. Jednorázová dodávka je však podle odborníků jen na několik dnů. Jak roušky, tak respirátory jsou jen na jedno použití. Opakované ztrácí účinnost.

Článek

Jak slíbili, tak učiní. Vláda začne seniorům do jejich schránek doručovat respirátory. Premiér Andrej Babiš (ANO) začátkem tohoto týdne uvedl, že v případě výrazného zhoršení situace doručí seniorům do tří dnů respirátory ze státních zásob. Senioři po dnešním mimořádném zasedání vlády dostanou do schránek jeden respirátor a pět roušek, Česká pošta začne ochranné prostředky distribuovat co nejdříve, policisté a hasiči by měli začít roušky a respirátory vyskladňovat už od čtvrtka. Informoval o tom vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

V Česku žijí více než 2 miliony lidí starších 65 let, nějaký důchod pobírají skoro 3 miliony Čechů.

Dodávka bude pro seniory znamenat ochranu jen na několik dnů. Klasické respirátory, které má stát ve skladech, jsou totiž jednorázové pomůcky, které podle doporučení výrobců není možné používat opakovaně. Jeden respirátor by proto seniorům měl stačit jen na jednu cestu například k lékaři nebo do obchodu. Pak by ho měli zlikvidovat.

„Výrobci nedoporučují respirátory používat opakovaně. Neuvádějí ani dobu účinnosti, protože tu ovlivňuje vlhkost a znečištění prostředí, za dobrých podmínek by ale měla být do osmi hodin,“ říká manažer kvality zdravotnické firmy Batist medical Vladislav Formánek.

Při manipulaci s už jednou použitým respirátorem by zároveň bylo nutné dodržovat zvýšenou hygienu a manipulovat s ním jen vydezinfikovanýma rukama a uložit do čistého sáčku. „Jinak se vystavujete riziku, že na něm ulpí nějaké bakterie či viry,“ upozorňuje Formánek.

Pokud by senioři chtěli vládou darovaný respirátor používat vícekrát, nemusely by pak už být stoprocentně účinné. „Respirátor pracuje s elektrostatickým nábojem, který se vybíjí. I proto se nedá nosit třeba týden nebo 14 dnů, je to pomůcka na krátkodobé použití,“ vysvětluje Jiří Kůs ze společnosti NanoSpace, která obchoduje se zdravotnickým materiálem.

Respirátory, které ve skladech státu jsou, podle něj navíc ani nejsou z nanomateriálů, které jdou použít opakovaně. „Většina toho, co stát má, jsou respirátory, které sem pan Hamáček (ministr vnitra Jan Hamáček - pozn. redakce) vozil z Číny.“

Pro zásobování seniorů respirátory je i opozice. Už několikrát na tuto možnost upozorňoval poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09), podle nějž by místo pětitisícového rouškovného, které chce vláda seniorům vyplatit před Vánoci, měl stát ohrožené skupiny zásobovat kvalitními respirátory. Avšak pravidelně. „Roušky by měly být volně dostupné i na veřejných místech,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované