Hlavní obsah

Senioři se bojí obřích center, praktici počkají a naočkují je v ordinacích

Foto: Pixabay

Pro řadu lidí nad 80 let je očkování v centrech náročné, popisují praktici.

Reklama

Lidem starším 80 let, kteří místo očkovacího centra upřednostňují ordinaci svého lékaře, chtějí praktici vyhovět.

Článek

V Česku zatím dostalo vakcínu proti covidu-19 víc než 90 tisíc lidí nad 80 let. V této věkové skupině jich zbývá naočkovat ještě víc než 300 tisíc. Centrální registraci přitom využilo zatím jen asi 200 tisíc lidí z této skupiny, tedy přibližně polovina.

Podle praktických lékařů má řada pacientů nad osmdesát let zájem spíše o očkování v jejich ordinacích než ve vakcinačních centrech. Čekají proto, až to bude možné. Vakcinační strategie ale zároveň s praktiky počítá až později, při navýšení dodávek látky od firmy AstraZeneca.

O možné změně proto v pátek jednal na Ministerstvu zdravotnictví předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka s šéfem Asociace krajů Martinem Kubou (ODS). „Všechny strany se shodly na tom, že je zapojení praktických lékařů už v této fázi potřeba a je žádoucí. Zejména proto, aby se zvládla naočkovat skupina lidí starších osmdesát let a mohlo se pokračovat na další skupiny. Je třeba počítat s rolí praktiků, kteří tyto lidi znají, aby měli možnost jim vakcínu dát,“ uvedl po jednání pro Seznam Zprávy Petr Šonka.

Úkolem nyní bude skloubit praktiky s provozem očkovacích center. Řada z nich se přitom potýká s nedostatkem vakcín – původně očekávané objemy zatím na většinu míst vůbec nedorazily.

„Hledá se technické řešení, jak to udělat. A to se rýsuje. V podstatě spočívá v tom, že by praktici byli nějakým způsobem přivzati do centrálního registračního systému, tak aby se vědělo i o pacientech, kteří půjdou cestou praktika, a vakcína se mohla rovnoměrně distribuovat. Hledá se samozřejmě řešení, které bude i pro lékaře administrativně stravitelné,“ dodal Šonka s tím, že důležitá bude i role krajských koordinátorů.

Konkrétní řešení ale v pátek komentovat nechtěl, s návrhy by se měla příští týden seznámit vládní rada pro zdravotní rizika, následovat budou další jednání na Ministerstvu zdravotnictví.

Praktici už delší dobu upozorňují na to, že je pro řadu jejich starších pacientů aktuální logistika kolem očkování příliš náročná.

„Když jsme viděli, jaký chaos vypukl a jaká je obrovská nejistota mezi pacienty – neustále nás zaplavují obrovským množstvím dotazů, na které vlastně neumíme odpovědět – tak jsme si řekli: Pojďme do toho. A rozhodli jsme se očkovat. Pacienti říkají, že nikam nechtějí, ať je naočkujeme v ordinaci a že si počkají, až to bude možné,“ uvedl už dříve lékař Cyril Mucha.

Plány versus realita

Pilotní projekty, kdy vakcínou očkuje alespoň několik ordinací v každém okrese, rozjel třeba Zlínský kraj. Zkušenosti jsou i v metropoli – v Praze 7 praktici naočkovali víc než 1100 seniorů starších 80 let.

Praktiků je v Česku přibližně 5000 a podle sdružení se většina z nich do očkování zapojit chce. Kdyby byla jejich kapacita plně využita, mohou naočkovat asi 50 tisíc lidí denně, tedy milion lidí měsíčně.

Vše ale aktuálně závisí i na dodávkách vakcín. Podle ministerstva se kvůli jejich omezenému množství vše distribuuje zejména do očkovacích míst. Tím proti aktuálnímu zapojení praktiků do očkování tento týden argumentoval i premiér Andrej Babiš (ANO). „Na zřízení praktiků jako očkovacích míst ještě není doba, protože nemáme dostatek vakcíny. Je to zkrátka nemocnice, která očkuje, ne praktici jako očkovací místo,“ řekl pro ČTK.

Jak a kdy se nakonec budou moci praktici do očkování naplno zapojit, zatím není jisté. Vláda si však v rámci prioritní skupiny 1A vytyčila během ledna a února proočkovat lidi starší 80 let, zdravotníky či klienty domovů pro seniory. Podle přílohy očkovací strategie je v této skupině celkem asi 750 tisíc lidí. Dokument přitom klade za cíl do konce února proočkovat alespoň 70 procent z nich. Vakcínu by tedy v nejvíce prioritní skupině mělo do konce února dostat alespoň přes půl milionu lidí.

Zatím Česko podle statistik Ministerstva zdravotnictví hlásí k 4. únoru 327 759 aplikovaných dávek. Zcela ukončené očkování, tedy aplikaci i druhé dávky, má zatím necelých 80 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované