Hlavní obsah

Senioři vakcínu vítají. Ošetřovatelé ale propadají dezinformacím

Foto: Vojtěch Gavriněv

Mobilní očkovací tým v úterý podal vakcínu 182 klientům a zaměstnancům hradeckého Domova U Biřičky.

Reklama

V hradeckém Domově U Biřičky podali prvních 182 vakcín. Zatímco senioři se na očkování hlásí, s personálem je to těžší. Podle ředitelky podléhá dezinformacím z webů a sociálních sítí, zatímco státní kampaň neexistuje.

Článek

Tři zdravotní sestry pečlivě plní injekční stříkačky bezbarvou tekutinou. Na sesterně domova pro seniory v Hradci Králové se skupinka doktorů a sester z mobilního očkovacího týmu připravuje na podávání vakcíny proti covidu-19.

Místní hlavní sestra přináší zdravotní dokumentace. K ruce má seznam klientů, u každého jména poznámku ANO nebo NE. ANO jednoznačně převažuje. Papír svítí barvami z tiskárny, senioři zapsaní v zelených políčkách už covid prodělali. Ti v červených se s ním právě potýkají, a očkování proto dostat nemohou. Bílé políčko značí, že se klient nemoci vyhnul. Většina políček je zelených.

+6

Krátká porada končí, dvě sestřičky vyrážejí do pokojů klientů Domova u Biřičky. Na nerezovém stolku si vezou injekce s nataženou očkovací látkou, dezinfekci, čtverečky sterilní gázy a náplasti. Senioři sedí na židli nebo na vozíku, někteří leží v posteli.

„Souhlasíte s očkováním? Berete léky na ředění krve? Není vám špatně?“ ptají se předtím, než píchnou do ramene injekci. Za dvě minuty je hotovo, sestřičky se přesouvají na další pokoj.

Neviditelná kampaň

„Absolutně všechno šlo hladce, žádné zdravotní komplikace nenastaly. Stihli jsme naočkovat 182 lidí, z toho 27 zaměstnanců, na které zbyly natažené injekce po klientech, kteří dnes očkováni být nemohli,“ říká ředitelka domova pro seniory Daniela Lusková.

„O očkování jsme se dozvěděli v pátek, přes víkend jsme stihli všechno zorganizovat. Zítra naočkujeme dalších 108 lidí. Druhá vlna očkování proběhne 2. a 3. února.“

Rozlehlý Domov U Biřičky provozuje Královéhradecký kraj, celkem se v něm pohybuje přibližně 580 lidí. Seniorům očkování nevadí, právě naopak. Přihlásilo se k němu podle Luskové asi 90 procent z nich.

„Nechám se očkovat, abych se mohl setkávat s rodinou. A s přítelkyní,“ přikyvuje jeden ze seniorů. Většina z nich si z vakcíny nedělá těžkou hlavu, za některé navíc rozhodují soudem jmenovaní opatrovníci.

„Náš cíl je 95 procent, toho určitě dosáhneme,“ říká ředitelka.

Někteří ze seniorů zatím očkováni být nemohli. Například ve čtvrtém patře, kde bydlí starší lidé s demencí, právě řádí covid, a vakcína se tam proto nepodává. Covid-19 už ostatně prodělala většina klientů a necelá polovina zaměstnanců. A právě personál přidělává ředitelce vrásky, přibližně polovina ošetřovatelů a dalších zaměstnanců se totiž nechystá nechat očkovat.

„Já jsem covid prodělala, takže bych měla mít imunitu. Neměla jsem ani žádné příznaky. Radši si počkám, jestli se neukážou nějaké vedlejší účinky,“ řekla redakci jedna z ošetřovatelek. „Samozřejmě že se nechám očkovat,“ reaguje na dotaz naopak zdravotní sestra, která dnes vakcíny aplikuje.

Lusková by byla ráda, kdyby se proočkovalo alespoň 75 procent zaměstnanců. „Trváme na tom, že očkování je dobrovolné, takže pokud se rozhodnou ho nepodstoupit, budeme to respektovat. Chceme je ale přesvědčit, ještě k tomu budeme mít seminář,“ říká Lusková. „Kampaň státu je naprosto nedostatečná, v podstatě žádná. Ti lidé věří tomu, co si přečtou na sociálních sítích nebo různých dezinformačních webech,“ dodává.

„Radši si počkám“

Dobře zvládnuté očkování může podle Luskové některé zaměstnance přimět ke změně názoru. Hned první den prý zaznamenala, že se někteří z nich nově přihlásili.

Úterní očkování skoro dvou set lidí ostatně nepoznamenal žádný organizační zádrhel ani zdravotní problém. Rozmraženou vakcínu je nutné aplikovat do šesti hodin, celá akce ale trvala mnohem kratší čas.

Naředěné vakcíny i všechen ostatní zdravotnický materiál přivezl mobilní očkovací tým, látku aplikovali lékaři a sestry z Univerzity obrany a Fakultní nemocnice Hradec Králové. S týmem dorazil i šéf vládní epidemiologické skupiny Roman Chlíbek. Současný předseda České vakcinologické společnosti a plukovník z Fakulty vojenského zdravotnictví místní Univerzity obrany je ostatně v Hradci doma.

Ani sehraný tým ale nepřesvědčil všechny zaměstnance, aby očkování podstoupili. S nákazou se především v podzimní vlně od loňského října setkala většina klientů a více než třetina personálu. Podle ředitelky Luskové ale domov nezaznamenal větší počet úmrtí než v jiných letech. Někteří zaměstnanci se možná i proto nemoci nebojí.

Reklama

Doporučované