Hlavní obsah

Seno kvůli suchu dramaticky zdražuje, pokud nezaprší, chovatelé budou redukovat stáda

Domácí zemědělci se obávají nedostatku sena.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Domácí zemědělci se obávají nedostatku sena. Zatím zásoby mají, pokud ale bude současné sucho trvat déle, nebudou mít zejména chovatelé zvířat odkud brát potravu pro zvířata. Tenčící se zásoby navíc rostou na ceně. Už nyní stojí 300 až 400kilogramový balík kolem 1 500 korun.

Článek

„Dva týdny na většině území nepršelo, před dvěma týdny jen několik milimetrů. Zásoby spodní vody sice trochu vylepšil zimní sníh, svrchní vrstvu ornice nicméně vysušuje silný vítr, který zároveň odvádí oblačnost a potenciální srážky mimo ČR,“ uvedl tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal.

Například v Olomouckém kraji podle údajů Českého statistického úřadu loni zemědělci sklidili o pětinu sena méně než předloni. Vzrostla tak jeho cena. „Zatím se drží loňská cenová úroveň. Je to ale dvojnásobek až trojnásobek toho, co bylo dříve zvykem,“ řekl ČTK předseda Okresní agrární komory v Přerově Josef Hlavinka.

Koalice proti suchu chce zvýšit hladinu největší vodní plochy na Moravě, ornitologové se bouří

Katastrofa, s níž se počítalo až v roce 2050, dorazila dříve. Trpí už polovina Česka

Někteří farmáři vkládají naděje do avizovaného ochlazení a vydatných dešťových srážek. „Jsme vděčni za každou rosu. Doufám, že teď pořádně zaprší,“ podotkl Hlavinka, podle kterého další vývoj počasí rozhodne o tom, zda se někteří farmáři budou kvůli nedostatku sena a jeho vysoké ceně zamýšlet nad případným snižováním početního stavu dobytka.

Ještě před třemi lety byl předseda Agrospolu Knínice u Boskovic Ladislav Menšík zvyklý, že z první seče trávy a vojtěšky sklidil jeho podnik 2 000 tun. „V zimě jsem si myslel, že by to mohlo být 1 500, ale teď si myslím, že to bude tak 1 000 tun. Zatím na lukách není skoro nic,“ řekl ČTK. Podle něj je nutné, aby zapršelo do půlky května, aby rostliny dokázaly ještě zregenerovat. „Jinak se budeme všichni hodně divit,“ řekl.

Sucho v Česku neničí jen smrky. Před očima schnou i stromy, které měly vydržet

Ani na pastvinách není porost dostatečně vzrostlý na to, aby se z něj mohla zvířata částečně nakrmit, ale také není dost kvalitní na to, aby jej kopyty či paznehty nezdevastovala. Chovatelé proto v některých případech ještě nechávají část výběhů bez zvířat a doufají, že tráva povyroste.

Z polních plodin jsou už nyní problémy u máku, který se musí zaorávat či přesívat, a u řepky, která je nyní při kvetení nižší než obvykle. Farmáři tak očekávají menší výnosy. „U kukuřice je zatím brzo hodnotit, nicméně po zasetí srážky chybí,“ dodal Doležal.

Reklama

Doporučované