Hlavní obsah

Serena Williamsová změnila v Austrálii historii tenisu, rekord Grafové padl

Serena Williams

 

Reklama

Americká tenistka je s 23 grandslamy nejúspěšnější hráčkou v době open éry.

Článek

Americká tenistka Serena Williamsová ovládla sto pátý ročník Australian Open, když porazila svou starší sestru Venus dvakrát 6:4. Získala svůj třiadvacátý grandslamový titul, čímž se osamostatnila na druhém místě tenisových šampionek. Nedělní finále mužské dvouhry přinese souboj odvěkých rivalů.

Více titulů (celkem 24) získala mezi lety 1960 - 1975 už jen Australanka Margaret Courtová. Od doby open éry, která roku 1968 zpřístupnila amatérské a profesionální turnaje všem tenistům, však ženskému tenisu vládne dnes pětatřicetiletá Američanka.

Když Serena loni v červenci opanovala slavný Wimbledon, vyrovnala tím v počtu získaných grandslamových titulů jinou tenisovou velikánku - Němku Steffi Grafovou. V sobotu se pak výhrou v Australian Open 2017 osamostatnila s počtem třiadvaceti titulů. Od doby otevřené éry tenisu jich má z žen nejvíce.

Williamsová navíc získá zpět pozici světové jedničky na žebříčku WTA, kterou jí v září loňského roku ziskem titulu na US Open přebrala Němka Angelique Kerberová. Ta byla spolu s Williamsovou jednou z hlavních favoritek turnaje, vypadla ale už ve čtvrtém kole.

TWITTER: „Nikdy není dost, 23, 24, 25. Cítím, že jsem svou hru letos zlepšila."

„Gratuluji Sereně k získání třiadvacátého titulu. Byla jsem s tebou u všech, u některých jsem dokonce stála na kurtu proti tobě, jako dnes,” řekla v pozápasovém rozhovoru Venus Williamsová, která se v šestatřiceti letech stala nejstarší finalistkou Australian Open v otevřené éře.

„Je mou inspirací. Bez ní bych na 23 titulů určitě nedosáhla. Nedosáhla bych ani na jeden,” řekla v emotivním rozhovoru o své starší sestře Serena.

Obě sestry se na Australian Open potkaly ve finále před 14 lety. V roce 2003 zvítězila také Serena.

TWITTER: Záznam tiskové konference Venus Williamsové po prohraném finále se sestrou Serenou. 

Letošní ročník Australian Open byl z historického hlediska poněkud specifický. Namísto tradičních finalistů a dvou hlavních favoritů Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho se i v mužské dvouhře opakuje několik let staré finále, konkrétně z roku 2009, mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. Téměř třináctiletá tenisová rivalita mezi Švýcarem a Španělem vyvrcholí v neděli.

Mužský tenis je poměrně konzistentní, co se týče vítězů grandslamů. Od roku 2000 se odehrálo celkem 68 turnajů a pouze v pěti případech zvítězil hráč figurující mimo první desítku žebříčku ATP. Marin Čilič, Gaston Gaudio, Albert Costa, Thomas Johansson a v roce 2001 také Chorvat Goran Ivaniševič, který ovládl Wimbledon, když mu na žebříčku ATP patřila dokonce 125. příčka. Pokud se v neděli podaří zvítězit Federerovi, připojí se k této pětici, momentálně je totiž sedmnáctý.

Reklama

Doporučované