Hlavní obsah

Seriál zadarmo je nadevše. Diváci zakázaných serverů si našli náhrady

Foto: Youtube.com / HBO

Jeden z nejpopulárnějších seriálů letošního roku, minisérie HBO Černobyl.

Reklama

Podle průzkumu se nedávné rušení serverů nelegálně poskytujících seriály dotklo 17 procent českých uživatelů internetu. Většina si prý našla jiný streamovací zdroj, nebo filmy a seriály stahuje k sobě do počítače.

Článek

Mezi tuzemskými internetovými uživateli, kterých se rušení nelegálních streamovacích serverů s filmy a seriály dotklo, převažují mladí mezi 15 a 34 lety. Vyplývá to z průzkumu Nielsen Admosphere mezi 500 respondenty.

Na otázku, jaké konkrétní důsledky pro tyto uživatele nastalá situace má, nejčastěji odpovídali, že si našli či najdou jiný neplacený stream pro filmy a seriály, ale také že stahují nebo budou stahovat videoobsah zdarma do svého zařízení.

Některé streamovací servery, které nelegálně nabízely filmy a seriály zdarma, ukončily provoz před pár týdny. Stalo se tak po žalobě Aliance pro kreativitu a zábavu, která sdružuje hollywoodská studia nebo služby jako Netflix či Amazon. Vynucené ukončení provozu zasáhlo i některé české servery, kde mohli diváci sledovat videoobsah s českými titulky. Na začátku listopadu se tak odmlčely například weby Topseriály.to, Najseriály.sk a služby jako Verystream, Openload, Streamanga či Rapidvideo.

Informace o aktuálním rušení zaregistrovaly bezmála dvě pětiny dotázaných, přičemž 20 procent toto téma zároveň zajímá a 19 procent ne. Více než poloviny respondentů výzkumu se však rušení seriálových serverů nedotýká vůbec a 29 procent prozatím neví, zda je změna nějak ovlivní.

Zajímavostí je, že 17 procent dotázaných informace o rušení serverů nezachytilo, přitom je ale toto téma zajímá.

Reklama

Doporučované