Hlavní obsah

Servery Euro a Profit mění majitele. Za 15 milionů je koupil vydavatel Lupy

Foto: ČTK/Fotobanka ČTK/Horázný Josef, ČTK

Budova vydavatelství Mladá fronta - ilustrační foto.

Reklama

Internetová část vydavatelství Mladá fronta našla nového majitele. Servery Euro či Profit budou nově spadat pod majitele deníků jako jsou Lupa, Měšec nebo Stahuj.cz. Vydavatelství Mladá fronta je v konkurzu.

Článek

On-line divize vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu, se v pátek prodala za 15,8 milionu korun. Divizi koupila firma Internet Info. Vyvolávací cena byla 15 milionů korun. ČTK to řekli marketingová ředitelka Internet Info Renata Fiedlerová a ředitel vydavatelství A 11 Aleš Zavoral.

Do divize patří kromě jiného i weby euro.cz a profit.cz.

„Mohu informaci (o koupi) potvrdit. Je to jenom ta on-line divize,“ řekla Fiedlerová. Firma Internet Info působí na trhu od roku 1998. Na webu uvádí, že má 3,2 milionu čtenářů. Provozuje odborné internetové deníky jako Lupa.cz, Měšec.cz, Podnikatel.cz, také weby Slunečnice.cz, Stahuj.cz, pořádá i soutěž Křišťálová Lupa.

Druhým zájemcem bylo vydavatelství A 11. „Náš strop byl okolo 15,5 milionu, větší hodnotu pro nás ta společnost nemá. Nechtěli jsme dál přihazovat, protože hodnota Mladé fronty se každou hodinu snižuje a ještě kolem toho bude hodně starostí. Pro nás byla cena 15 milionů korun, byli jsme ochotni ji navýšit o pár stovek tisíc korun, ale víc už ne,“ řekl Zavoral. A 11, která vydává lokální a zdravotnické tituly, nejvíc ve středních Čechách, má zatím zájem o jiné části Mladé fronty.

Kupci mohli přihazovat k vyvolávací ceně 15 milionů po částkách 100 000 Kč. On-line divizi či jen některé její části chtělo podle informací v insolvenčním rejstříku koupit 14 zájemců. Insolvenční správkyně Petra Hýsková před Vánoci uvedla, že eviduje 16 zájemců o koupi částí vydavatelství. Na jednání věřitelského výboru loni v prosinci řekla, že lze prodat čtyři části, firma by tak získala až 50 milionů Kč.

Podle věřitelského výboru Hýsková prohlubuje krizi vydavatelství a zvýhodňuje vybrané věřitele. Vyplývá to z jejich vyjádření v dokumentu uveřejněném v insolvenčním rejstříku. Loni od února do října zpeněžila správkyně majetek Mladé fronty za minimálně 100 milionů. Znalecký odhad aktiv Mladé fronty z loňského jara je 170,5 milionu, uvedl jeden ze zajištěných věřitelů, firma Crane Constancy Investements (CCI).

Provoz vydavatelství ukončil před Vánoci soud, a to na návrh Hýskové. Věřitelé žádají částku asi 400 milionů Kč. Mladá fronta dluží zaměstnancům výplaty za říjen až prosinec. Její kumulovaná ztráta je téměř 200 milionů.

Mladá fronta vydávala ekonomický týdeník Euro a další časopisy. Divize Online provozovala ekonomický web Finance.cz a dalších 12 on-line titulů. Divize Knihy na trh ročně uváděla kolem 200 nových titulů. Vydavatelství původně vlastnil podnikatel František Savov, který žije v Londýně a v Česku je obviněn v kauze daňových podvodů.

Reklama

Doporučované