Hlavní obsah

Sesazený policejní ředitel Husák je v nemocnici, měl zřejmě infarkt

Foto: ČTK

Vladislav Husák.

Reklama

Ve vážném stavu je v nemocnici dnes již bývalý ředitel liberecké policie Vladislav Husák. Podle informací Seznam Zpráv utrpěl Husák pravděpodobně infarkt a byl z Kořenova transportován do liberecké nemocnice.

Článek

„Šéf liberecké krajské policie Husák musel být náhle hospitalizován, jeho stav je vážný,“ uvedla na Twitteru Česká televize.

Mluvčí liberecké policie Vojtěch Robovský o věci nic neví. „Nic o tom nevím, slyším to prvně od vás,“ řekl Seznam Zprávám.

Podle informací Seznam Zpráv utrpěl Husák s nejvyšší pravděpodobností infarkt a byl z Kořenova převezen do liberecké nemocnice. „Transportován byl vrtulníkem,“ řekl zdroj Seznam Zprávám. Okolo poledne se Vladislav Husák podroboval vyšetření. V pozadí jeho dnešního akutního problému bylo celkové vyčerpání.

Mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář Seznam Zprávám pouze řekl, že ze zásady neposkytují jakékoliv informace.

„Podle informací, které mám k dispozici, je stav Vladislava Husáka stabilizovaný a věřím, že bude brzy v pořádku,“ uvedl policejní prezident Jan Švejdar.

Po sesazení Husáka z postu libereckého ředitele policie uvedla, že bude působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Z místa krajského šéfa ho policejní prezident Jan Švejdar kvůli účasti na narozeninové oslavě v teplickém hotelu odvolá 1. února, od té doby nebude dostávat příplatek za vedení. Švejdar na sociálních sítích uvedl, že to považuje za první, nikoli poslední krok v řešení Husákovy kauzy. Řízení zahájené s Husákem může podle něj vést až k propuštění ze služby.

„Běží kázeňské řízení, na jehož konci mohu rozhodnout o uložení kázeňského trestu od písemného napomenutí až po odnětí služební hodnosti, což ve svém důsledku vede k propuštění ze služebního poměru,“ uvedl Švejdar.

Husák doručil policejnímu prezidentovi žádost o převelení na jiné místo ve stejné služební hodnosti. „Tomu jsem vyhověl, protože si nepřeji, aby zastával funkci krajského ředitele ani do doby, než bude ukončeno kázeňské řízení,“ uvedl Švejdar. Podle policejní mluvčí Kateřiny Rendlové Husák zůstane v desáté platové třídě, odebráním příplatku za vedení a zvláštního příplatku mu klesne příjem zhruba o 20 000 korun měsíčně.

Sobotní oslava podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru. K vyvození osobní odpovědnosti Husáka vyzval kromě Švejdara také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). S libereckým krajským ředitelem vede nyní policie kázeňské řízení. Policejní prezident uvedl, že jeho účast na oslavě považuje za neomluvitelnou.

Husák pro web PressPort Magazín uvedl, že v hotelu měl domluvené setkání s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Neupřesnil, o jaké. „To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ uvedl Husák pro web. Nezdůvodnil, proč účastníky neupozornil na to, že oslavy nejsou za nynější situace legální, a proč nepožádal o rozpuštění párty.

Husák v hotelu přespal, což nepovažuje za porušení nařízení, odvolal se právě na to, že měl pracovní setkání. To, že zůstal v hotelu, zdůvodnil večerní hodinou, povětrnostními podmínkami a únavou.

Reklama

Doporučované