Hlavní obsah

Seskakují v kombinéze kilometry nad zemí, wingsuit flying je přesto bezpečný sport

Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Parašutistickou disciplínu wingsuit flying, u které závodníci používají při seskoku speciální okřídlené kombinézy umožňující jim klouzavě létat vzduchem, v rozhovoru představil Martin Dlouhý, hlavní organizátor mistrovství světa, které se konalo v Prostějově.

Článek

„Wingsuit flying je velice moderní a nová disciplína, datuje se od zhruba 90. let, kdy Patrick de Gayardon začal experimentovat s okřídleným oblekem. V té rané fázi to byla jen taková křídla,” říká Dlouhý. „Dnes se to vyvinulo ve velice sofistikované létající stroje.”

První pokusy o létání pomocí obleku, které probíhaly už od 30. let 20. století, nebyly úspěšné a velmi často končily smrtí. Sám de Gayardon, kterému se jako prvnímu povedlo sestrojit opravdu funkční oblek, zemřel v roce 1988 na Havaji při jednom ze seskoků. Přesto Dlouhý tvrdí, že wingsuit flying patří obecně mezi nejvíce bezpečné sporty. „Nejvíce nebezpečná na celém sportu je paradoxně cesta na letiště,“ tvrdí.

Průměrná kombinéza pro wingsuit flying stojí okolo 60 tisíc korun. S padákem, helmou a akustickým výškoměrem, bez kterých netradiční sport provozovat nelze, se cena vyšplhá na čtvrt milionu. „Francouzi mají velkou podporu francouzského aeroklubu, také Američané. Bohužel v České republice situace není tak jednoduchá.”

Právě v Česku od neděle až do dneška probíhalo druhé mistrovství světa ve wingsuit flyingu. To první se konalo před dvěma lety na Floridě a obě disciplíny, individuální i týmovou, ovládli Američané. A zatímco ve výše zmiňovaných západních zemích si wingsuit flying už stihl vydobýt jistou tradici, pořadatelskou zemi budou v Prostějově reprezentovat pouze dva závodníci, Pavel Mrázik a Karel Klíma.

V jednotlivcích zvítězil Espen Fadnes z Norska, stříbro bral Američan Chris Geiler. Ten stanovil nový světový rekord, kdy se v soutěžním okně mezi 3000 a 2000 metry udržel po dobu 100 sekund. Na třetím místě skončil Dmitry Podoryashy z Ruska.

V týmech brali zlato i bronz Rusové, druhé místo obsadil tým z USA.

Více informací o tomto netradičním sportu najdete v rozhovoru s Martinem Dlouhým, který proběhl pár dní před začátkem šampionátu.

Reklama

Související témata:
Parašutismus

Doporučované