Hlavní obsah

Šest důvodů, proč je covid v Česku stále hrozbou

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Podle čerstvé predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky ohledně vývoje epidemie je největším rizikem třetina seniorů, která se stále může snadno nakazit. Jaká jsou další rizika?

Článek

Zhruba 415 tisíc osob ve věku nad šedesát let není očkováno proti covidu-19 a s vysokou pravděpodobností nemoc ani neprodělalo. Ve věku nad 65 let pak jde o zhruba 280 tisíc lidí.

Právě tato riziková skupina starších lidí představuje jeden z největších problémů směrem k možnému podzimnímu vývoji epidemie covidu-19.

Vyplývá to z dokumentu, který zpracoval Ústav zdravotnických informací a statistiky začátkem tohoto týdne a redakce Seznam Zpráv ho má k dispozici.

„V posledních dnech narůstá počet nově nakažených seniorů. Nejde sice o trvalou rizikovou eskalaci, ale jde o trend, který může směrem do podzimu sílit,“ stojí ve zprávě, která se snaží předvídat možné varianty vývoje epidemie na podzim 2021.

Dokument popisuje, že aktuálně je epidemie covidu-19 v Česku v kontrolovaných mezích a díky očkování jsou jen malé zdravotní dopady, ovšem zároveň se začínají projevovat i rizikové faktory, které mohou vyústit ve zhoršení v průběhu podzimu.

Konkrétně ústav, v jehož čele stojí biostatistik Ladislav Dušek, popisuje šest rizikových faktorů.

První riziko: velké množství osob a zejména seniorů, kteří nejsou ani očkovaní, ani nemoc pravděpodobně neprodělali. Z dat ústavu přitom vychází, že by mohlo jít minimálně o 30 procent české populace, která zjednodušeně řečeno není proti covidu chráněná.

Foto: ÚZIS - Variantní predikce možného vývoje epidemie na podzim 2021, Seznam Zprávy

Vývoj postupného proočkování a prodělání nemoci v české populaci.

S tím souvisí i další rizikový faktor – proočkovanost u lidí v mladém a středním věku (15 až 40 let) je stále nízká a pohybuje se kolem 50 procent.

Druhé riziko: „Otevírá se tak brána k šíření nemoci mezi příslušníky nejvíce aktivní generace, tedy k šíření nejen při sociálních a volnočasových interakcích, ale i na pracovištích,“ stojí v dokumentu s dovětkem, že v posledních dvou týdnech narůstá počet nakažených ve věku 30 až 50 let, a to převážně mezi neočkovanými.

Dalším rizikovým poznatkem je, že se u nejzranitelnějších očkovaných osob projevuje s odstupem několika měsíců od očkování pokles ochrany před nákazou.

Třetí riziko: Mírně podle statistik narůstá počet nově nakažených seniorů po dvou dávkách očkování.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je jedním z důvodů, proč se tak děje, nová delta varianta viru. „Přesto má ale vakcinace velmi významný ochranný efekt i pro seniory očkované před mnoha měsíci. Pokles ochrany neznamená pokles na nulu,“ zdůrazňuje Ladislav Dušek.

Pro Seznam Zprávy tento jev, který se začíná objevovat ve statistikách, popsal i vakcinolog Marek Petráš. „Určitě platí – a je to už i publikované – že po čtyřech měsících od kompletního očkování dochází k úbytku ochrany,“ vysvětlil. Doplnil, že ale neplatí, že by očkovaný byl rázem ve stejném riziku jako před očkováním.

Expert na infekční choroby a vedoucí AIDS centra ve Fakultní nemocnici na Bulovce Ladislav Machal proto zdůrazňuje roli třetí posilující dávky očkování.

Další tři rizikové faktory v dokumentu se zaměřují na prohlubující se rozdíly v rámci regionů i okresů.

Čtvrté riziko: Málo proočkované obce, které se nacházejí v okrajových částech republiky. „Tyto lokality mohou být zárodkem lokálních plošných ohnisek nákazy v podzimních měsících,“ konstatuje dokument.

Foto: ÚZIS - Variantní predikce možného vývoje epidemie na podzim 2021, Seznam Zprávy

Oblasti s nižší proočkovaností obcí k 1. říjnu.

Další problém může nastat kvůli zhoršení situace v lidnatějších oblastech, které jsou spojené s velkým pohybem osob například za prací.

Páté riziko: Vedle hlavního města Prahy jde i o Moravskoslezský kraj a částečně podle dokumentu také Jihomoravský a Jihočeský kraj.

Šesté riziko: Souvisí s pohybem lidí a týká se možného zanesení dalších mutací viru. Konkrétně jde podle dokumentu o prokázané nákazy na českém území u cizinců. Jde zejména o problém Prahy.

Reklama

Doporučované