Hlavní obsah

Šest milionů za pět let: Arenberger pronajímá budovu nemocnici, kterou řídil

Reportáž Televize Seznam o novém případu ministra zdravotnictví Arenbergera.Video: Televize Seznam

 

Reklama

Po odhaleních, že nepřiznal většinu svého majetku a příjmů, vychází najevo další případ ministra Arenbergera. Vydělával miliony na tom, že pronajímal svoji nemovitost nemocnici na Vinohradech, kterou řídil.

Článek

Vinohradská nemocnice si pronajímá nemovitost od svého bývalého náměstka a ředitele a nyní ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO).

Archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady sídlí v jedné z budov bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku. Celý areál patří právě ministrovi zdravotnictví, který budovu nemocnici pronajal v roce 2013.

Přímo na místě není možné zjistit, že archiv velké pražské nemocnice sídlí právě zde. Na zvoncích a jmenovkách o něm není žádná stopa.

Televize Seznam a Seznam Zprávy si však informaci o sídle archivu potvrdily z Registru smluv.

Petr Arenberger, který se stal ředitelem nemocnice v roce 2019, na dotaz redakce ve čtvrtek pronájem budovy potvrdil. Prostřednictvím tiskového oddělení ministerstva uvedl, že v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční.

Foto: Tomáš Pergler, Seznam Zprávy

Areál v obci Netřeba na Mělnicku, který patří Petru Arenbergerovi. Část pronajímá vinohradské fakultní nemocnici, kterou řídil.

Celkovou sumu nájemného na přímý dotaz nesdělil. Podle několika zdrojů z vinohradské nemocnice se měsíční částka pohybovala kolem 100 tisíc korun. Zhruba takovou výši potvrzuje i kalkulace, která vychází z přepočtu jednotkové ceny na rozlohu dvoupatrové budovy, kde archiv sídlí.

Ze zjištěných údajů o pronájmu plyne, že za posledních pět let ministr Arenberger od nemocnice na nájemném získal kolem šesti milionů korun.

Jakou částku mu nemocnice vyplatila předtím, v letech 2013 až 2016, není možné zjistit. Výši nájemného za toto období ministr redakci nesdělil.

Uvedl, že od 7. dubna, kdy se stal ministrem zdravotnictví, nájemné činí symbolickou korunu měsíčně.

Na dotaz, zda nepovažuje za neetické pronajímání své nemovitosti nemocnici, kterou řídil, Arenberger řekl, že smlouva je z právního hlediska v pořádku.

„Vedení FNKV prošlo opakovaně kontrolami svého hospodaření a nikdy nebyly shledány žádné pochybnosti,“ uvedl ministr. „Uvedená smlouva nebyla ani v rámci žádné z dalších kontrol nemocnice nikdy rozporována,“ dodal.

Podle šéfa české pobočky Transparency International Petra Leyera je ale takový postup pochybný.

„Veřejný funkcionář nesmí zneužít informací a postavení, ve kterém působí, pro svůj osobní prospěch. Zároveň musí vždy primárně hájit zájem veřejné organizace, ve které působí,“ říká Leyer.

Vedení vinohradské nemocnice se k otázkám ohledně nájemní smlouvy zatím nevyjádřilo.

Text nájemní smlouvy mezi nemocnicí a Arenbergerem není v Registru smluv, protože pochází z doby, kdy povinnost zveřejňování ještě neplatila.

V registru jsou však zveřejněny objednávky, v nichž nemocnice pro archiv poptávala například kovové regály a další vybavení. Poslední taková objednávka je z loňského prosince.

Na objednávce je uvedena přímo adresa budovy - Netřeba 1. Že celý areál patří Arenbergerovi, vyplývá z katastru nemovitostí.

Arenberger vlastní v obci Netřeba a okolních vesnicích několik desítek domů, polí a dalších nemovitostí. Až do letošního roku je v rozporu se zákonem o střetu zájmů neuváděl v majetkových přiznáních, která podával jako vedoucí pracovník vinohradské nemocnice.

Reklama

Doporučované