Hlavní obsah
Online

První případ nákazy nahlásilo Finsko, ve Francii je nemocných pět lidí

Foto: Profimedia.cz

Ochranné pomůcky jsou na letištích po celém světě nedostatkovým zbožím.

Reklama

aktualizováno •

Nebezpečný virus se z čínského Wu-chanu už několik týdnů šíří do celého světa. Na onemocnění koronavirem již zemřelo nejméně 132 lidí. Přes šest tisíc lidí se pak virem nakazilo. Japonsko, USA, Francie a další státy organizují repatriační lety, aby dostaly své občany co nejrychleji ze zamořeného Wu-chanu. Přední vědecké týmy se mezitím snaží vyvinout protilék na smrtící nemoc.

Článek

V Tokiu ve středu přistál charterový letoun s více než dvěma stovkami japonských občanů na palubě, které přivezl z města Wu-chan, epicentra nákazy. Jedenáctimilionové město, metropole provincie Chu-pej, je od minulého čtvrtka uzavřené a podle úterního vyjádření japonských úřadů by se z něj chtělo dostat asi 600 občanů Japonska.

Časně ráno místního času odstartoval z Wu-chanu také letoun s 240 občany Spojených států. Letadlo si objednala vláda ve Washingtonu pro evakuaci zaměstnanců amerického konzulátu ve Wu-chanu a dalších Američanů. Během mezipřistání pro tankování ve městě Anchorage na Aljašce podstoupí cestující další kontrolu, zda nepřenáší virus.

Evakuaci svých občanů plánují i další státy, australský premiér Scott Morrison oznámil, že jeho země se pokusí pomoci z provincie Chu-pej osamoceným a ohroženým lidem. Čeká je však pobyt v karanténě na Vánočním ostrově, tisíce kilometrů vzdáleném od Austrálie.

Čínské úřady Wu-chan a dalších 16 měst v provincii Chu-pej uzavřely ve snaze zabránit šíření viru. Opatření, nejrozsáhlejší svého druhu, se dotkla 50 milionů lidí.

Vědci z australského Ústavu Petera Dohertyho pro infekce a imunitu podle agentury DPA oznámili, že se jim podařilo koronavirus vyšlechtit v laboratorních podmínkách. Nyní mohou ve spolupráci s ostatními odborníky a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) hledat lék, který by proti viru fungoval.

  • Češi už nechtějí létat do Číny

    Češi začali kvůli šíření koronaviru měnit své plány na cesty do Číny. Většina z nich zatím cestu neruší, spíše volí odlet v pozdějším termínu. Zájem o nové letenky je ovšem v posledních dnech mizivý. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci letenek.

    Letecké spoje i přes šíření koronaviru fungují beze změn. Řada dopravců a prodejců letenek však od minulého týdne začala bezplatně nabízet možnost storna nebo změny rezervace u letenek do Číny. Týká se to i přímých linek z Česka.

    Podle ředitelky oddělení letenek Student Agency Věry Janičinové už této možnosti řada zákazníků využila. „Většinou využívají možnosti změnit si termín svého letu,“ uvedla.

  • Koronavirus se dostal do Finska

    Finsko potvrdilo první případ nákazy koronavirem v zemi. Dvaatřicetiletá žena přijela z Wu-chanu do Finska ve čtvrtek. Tentýž den se vydala na cesty po severním Laponsku. Problémy s dýcháním a horečka se u ní projevily v neděli.

  • Francie hlásí pátý případ nákazy

    Francouzská ministryně zdravotnictví potvrdila pátý případ nákazy koronavirem. Jedná se o dceru nakažené osmdesátileté čínské turistky. Podle ministryně Agnes Buzynové je žena v intenzivní péči lékařů.

  • Kvůli koronaviru se neuskuteční halové mistrovství světa v atletice

  • Světová zdravotnická organizace je „ohromena“ čínskými opatřeními v boji proti koronaviru

    Ředitel krizových programů WHO Michael Ryan podle agentury Reuters řekl, že Světová zdravotnická organizace je „ohromena“ opatřeními, která Čína přijala v boji s novou nákazou, a že čínské úřady se soustředily na zastavení šíření nákazy. Peking je podle něj také připraven přijmout značné ekonomické a další škody, pokud to bude nutné pro zajištění zdraví lidí.

    Šéf WHO Ghebreyesus po setkání s čínskými představiteli prohlásil, že byl „velice povzbuzen detailními znalostmi (čínského) prezidenta (Si Ťin-pchinga) ohledně nákazy a jeho osobním zapojením“. „Toto je pro mě pravé vůdcovství,“ pronesl Ghebreyesus.

    WHO již dříve uvedla, že do Číny vyšle tým mezinárodních expertů, kteří mají místním úřadům pomoci v boji proti viru. Ryan dnes bez podrobností poznamenal, že se tým stále sestavuje.

  • WHO ve čtvrtek projedná, jestli vyhlásí „globální stav zdravotní nouze“

    Světová zdravotnická organizace (WHO) svolala na čtvrtek další zasedání svého krizového štábu, který by současnou epidemii nového typu koronaviru šířícího se z Číny mohl označit za globální stav zdravotní nouze. Štáb se sešel minulý týden již dvakrát a stav nouze zatím nevyhlásil. Nový koronavirus si v pevninské Číně k úterní půlnoci vyžádal životy 132 lidí, dalších 5 974 osob se nakazilo. Desítky případů hlásí na 15 států po celém světě.

    Podle ředitele krizových programů WHO Michaela Ryana se krizový štáb znovu sejde zejména kvůli rychle rostoucímu počtu nově nakažených a kvůli zprávám o přenosu viru z člověka na člověka mimo území Číny.

    Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes řekl, že ho znepokojuje zejména mezilidský přenos nemoci mimo Čínu a že počet nemocných po světě by mohl výrazně stoupat.

    „Nacházíme se v klíčovém okamžiku této události. Věříme, že šíření (nemoci) by stále ještě mohlo být přerušeno,“ prohlásil Ryan.

  • Pacientka převezená do Nemocnice Na Bulovce má testy na koronavirus negativní

    Pacientka, která byla v úterý převezena do Nemocnice Na Bulovce v Praze, má testy na koronavirus negativní. Informovala o tom dnes Hygienická stanice hlavního města Prahy. V Praze se od pátku prověřovalo včetně ní sedm lidí, dva za posledních 24 hodin.

    V Česku se koronavirus neobjevil, prověřovala se ale podezření v Českých Budějovicích, Pardubicích a Zlínském a Moravskoslezském kraji.

    Lékaři nechávají testovat pacienty, kteří mají obtíže podobné chřipce, tedy kašel, dýchací potíže a bolesti svalů, a zároveň byli v nedávné době v Číně či jinde v jihovýchodní Asii. Preventivně byl vyšetřen i muž, který se vrátil z Mexika. Nemocní, kteří obě podmínky splňují, by podle odborníků neměli chodit k lékaři osobně, ale kontaktovat ho nejprve telefonicky.

  • Nejbohatší Číňan daruje 14 milionů dolarů na výzkum léku proti koronaviru

    Nejbohatší muž Číny a zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma daruje přes 14 milionů dolarů na výzkum léku proti novému koronaviru. Miliardář vyčlenil necelých 6 milionů dolarů pro dvě čínské vládní výzkumné organizace. Zbývající část prostředků bude použita na podporu „prevence a léčby“, uvedla jeho nadace.

  • Lufthansa přerušuje letecká spojení s Čínou

    Německá letecká společnost Lufthansa dnes oznámila, že s okamžitou platností přerušuje do 9. února veškeré přímé letecké spoje s pevninskou Čínou kvůli epidemii koronaviru. Opatření se týká i jejích sesterských společností Swiss a Austrian Airlines. Lufthansa také uvedla, že z provozních důvodů nebude až do konce února přijímat rezervace na lety do pevninské Číny. Společnosti však ještě vyšlou do čínských destinací letadla, která dopraví domů například členy posádek.

  • Třebíčská veřejnost se může zapojit do materiální pomoci Číně

    Třebíčská veřejnost se může zapojit do materiální pomoci čínskému městu I-čchang. Roušky, rukavice a další zdravotnický materiál bude třebíčská radnice shromažďovat do 7. února. Město I-čchang je druhým největším městem provincie Chu-pej a je také pět let partnerským městem Třebíče. O pomoc město požádalo v úterý.

    Přesný popis potřebného materiálu najdou lidé na webových stránkách města. „Čína rozhodně nepotřebuje a nemá zájem o peníze, nejde tam o finanční hotovost, proto vybízíme i občany, aby nehledali sbírku, kam peníze dávat, jim jde o zdravotnický materiál,“ uvedl Pavel Pacal, starosta Třebíče.

    Radnice už kontaktovala dodavatele zdravotnického materiálu. Řeší způsob dopravy do Číny. „Průběžně to také stále komunikujeme s čínskou stranou, která je naším rozhodnutím velmi potěšena a budou rádi za jakýkoli materiál,“ řekl Pacal. Ve čtyřmilionovém I-čchangu je podle něj koronavirem nakaženo několik stovek lidí a jeden z nich již zemřel.

  • Na koronavirus se testovalo pět lidí ze Zlínského kraje

    Hygienici ve Zlínském kraji do dneška evidují v souvislosti s onemocněním koronaviry pět lidí, kteří byli v Asii a objevily se u nich příznaky chřipky. U čtyř pacientů byly testy na koronavirus negativní, u jednoho se na výsledky čeká.

    Muž leží na infekčním oddělení v Uherskohradišťské nemocnici. Pacient nepobýval v ohnisku nákazy, ale mohl se na letišti v Asii potkat s lidmi, kteří měli chřipkové příznaky. Výsledky vyšetření jeho vzorků budou k dispozici dnes, řekla ČTK ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

  • UNICEF zaslal do Číny šest tun zdravotnických potřeb

    Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) poslal do Číny šest tun zdravotnických potřeb včetně respirátorů a ochranných obleků.

    „Koronavirus se šíří ohromnou rychlostí, je nezbytné ho za každou cenu zastavit,“ prohlásil výkonný ředitel organizace Henrietta Fore. „Zatím nevíme, jak velký vliv má vir na děti, ale zato víme, že důkladná péče a prevence jsou základ. Čas totiž není na naší straně,“ dodal.

  • Češi se více bojí chřipky než koronaviru

    Někteří čeští obchodníci v kamenných prodejnách i na internetu zaznamenávají vyšší poptávku po antibakteriálních gelech a mýdlech.

    „Aktuálně evidujeme pětinásobný nárůst prodeje antibakteriálních gelů,“ uvedla vedoucí korporátní komunikace Globus Rita Gabrielová. Vyšší zájem lze podle ní přičíst chřipkové sezoně, která propukla ve více krajích České republiky.

    V internetovém obchodě Košík.cz jsou podle jeho obchodního ředitele Jiřího Kalety na začátku růstu prodejů hygienických pomůcek jako respiračních masek, dezinfekčních mýdel nebo gelů na ruce. „Spíše než panika z koronaviru má vliv ohlášená chřipková epidemie,“ uvedl Kaleta.

    Vyšší zájem o dezinfekční gely zaznamenaly také drogerie Rossmann. „Prodej antibakteriálních gelů se za poslední dva týdny zhruba zdvojnásobil oproti předchozím čtrnácti dnům,“ uvedla mluvčí Rossmanna Olga Stanley.

  • Kazachstán zastavil dopravu do Číny

    Kazachstánská vláda dnes informovala, že pozastaví veškerou dopravu do Číny i z ní. Mezistátní autobusová doprava je už nyní mimo provoz. Vlaky se zastaví 1. února, letadla pak nevzlétnou od 3. února.

    Vláda Kazachstánu také pozastavila vydávání víz pro čínské občany.

  • Spojené arabské emiráty hlásí čtyři nakažené

    Dnes ráno přišla z Blízkého východu zpráva o prvním nakaženém. O pár hodin později už ve Spojených arabských emirátech evidují čtyři nemocné. Všichni pocházejí z jedné rodiny.

  • Dodržujte hygienu, radí Ministerstvo zdravotnictví

    České Ministerstvo zahraničí doporučilo kvůli koronaviru cestovat do Číny jen v nezbytně nutných případech. Na webu rovněž upozornilo na možné problémy v letecké dopravě při vnitrostátních i mezinárodních letech. Českým občanům, kteří jsou nyní v Číně a zamýšlejí odcestovat, ministerstvo radí zvážit odjezd ze země v co nejkratší době.

    Lidem, kteří se už nacházejí v Číně, radí diplomaté zvýšenou opatrnost i hygienu. Neměli by se zdržovat v místech s velkou koncentrací osob, navštěvovat tržnice a měli by preventivně používat respirátory či ústní roušky.

    Češi, kteří se nacházejí přímo v provincii Chu-pej, jež je ohniskem nákazy, by měli kontaktovat české velvyslanectví v Pekingu nebo generální konzuláty v Šanghaji, Čcheng-tu či Hongkongu. Řadu měst provincie Chu-pej čínské úřady už dříve kvůli nebezpečnému onemocnění uzavřely.

  • WHO už celosvětově zvýšila ohrožení koronavirem na vysoké

    Světová zdravotnická organizace (WHO), která má zásadní vliv na to, jak jednotlivé státy přistupují k hrozbě koronaviru, již před časem zvedla světový stupeň ohrožení ze středního na vysoký. V Číně platí stav velmi vysokého ohrožení.

    Množí se spekulace, že výše zmíněnou změnu statusu některé státy neberou v potaz.

  • Britové, kteří přiletí z Wu-chanu, budou čtrnáct dní v karanténě

    Britská vláda se rozhodla sáhnout k podobným opatřením jako ostatní státy, které jsou zapojeny v repatriaci. Všichni občané, kteří budou z Číny transportováni do Velké Británie, skončí na dva týdny v karanténě, aby se u nich vyloučila přítomnost viru.

  • Škoda Auto odloží služební cesty do Číny

    Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto odložila kvůli koronaviru všechny služební cesty svých zaměstnanců do Číny. Evakuaci zaměstnanců, kteří v Číně působí dlouhodobě, firma zatím neplánuje, řekl dnes ČTK vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera.

    Na krátkodobé pracovní cestě nyní Škoda Auto podle Kotery žádného zaměstnance nemá. „Škoda Auto se situaci kolem šíření koronaviru intenzivně věnuje. Služební cesty do Číny jsou posunuty. Toto rozhodnutí bude platit do odvolání,“ řekl Kotera.

    V Číně má Škoda zaměstnance, kteří tam jsou dlouhodobě. „Škoda Auto v současné době evakuaci již vyslaných zaměstnanců neplánuje. Vyslaní zaměstnanci jsou o situaci pravidelně informováni,“ uvedl Kotera.

Reklama

Hlavní zprávy